Nu startar praon som ska ge nya perspektiv

Den här veckan är det premiär för ett nytt koncept i Värmland: Prao-mixen. Genom Prao-mixen får en grupp högstadieelever – hälften killar, hälften tjejer – praoa i en ny bransch varje dag under en vecka.

Denna vecka testkörs konceptet i Kristinehamn med en liten grupp niondeklassare från Djurgårdsskolan. Eleverna kommer att praoa på Aston Harald mekaniska verkstad, Nordic Paper, Vårdcentralen i Kristinehamn och The Great Journey i Karlstad. Eleverna får även träffa Volvo Technology, Agera games, Simplify och Karlstads universitet.

– Det blir spännande och roligt att prova på så olika saker, säger Elin Malm som är en av praodeltagarna.

Under praoveckan får arbetsplatserna en möjlighet att skapa minnesvärda praodagar och visa vilka intressanta jobbmöjligheter de har att erbjuda de unga.

Förhoppningen är att både deltagande elever och arbetsplatser får nya perspektiv och ett utbyte som väcker tankar. Kanske får eleverna upp ögonen för en bransch de tidigare inte visste så mycket om – något som kan komma att påverka deras stundande val av utbildning.

Satsningen är ett gemensamt initiativ från Region Värmland, Compare, IUC Stål och verkstad samt Paper Province och sker inom ramarna för projektet Attraktionskraft Värmland.