Nu lanseras nya schyst.se – verktygslådan för mer inkluderande verksamheter
Paper Province är med och nylanserar schyst.se – en webbplats fylld med kunskap och verktyg för att skapa mer jämställda och inkluderande verksamheter. Här hittar du bland annat inspiration och goda exempel på inkluderande kommunikation och schyst arbetsmiljö.
Schyst-konceptet lanserades av Region Värmland 2014 som en enkel guide för jämlik kommunikation. Den tryckta guiden har sedan dess distribuerats i nära 35 000 exemplar och flera underavsnitt har tillkommit längs vägen.
Nu nylanseras sajten schyst.se med uppdaterat innehåll och utseende. Projektgruppen för Attraktionskraft Värmland, där Paper Province deltar som en aktör, har tillsammans med medarbetare på Region Värmland och kommunikationsbyrån Bulldozer jobbat intensivt hela hösten för att uppdatera och bygga ut innehåll och funktionalitet.
– Schyst.se är en digital kunskapsbank för dig som vill bli mer medveten om dina egna förutfattade meningar, andras perspektiv och allas lika värde. Innehållet hjälper dig bland annat att kommunicera jämlikt och inkluderande. På arbetsplatsen, på fritiden och i hemmet, säger Katarina Nordmark, projektledare för Region Värmland i Attraktionskraft Värmland.
Schyst ger inspiration och tips för den som vill komma i gång med sitt jämställdhetsarbete. På nya schyst.se finns exempelvis enkla övningar, inspirerande exempel, filmer, steg-för-steg, interaktiva verktyg och underavsnitt om bland annat schyst kommunikation, schyst idrott, schyst arbetsplats och schyst rekrytering. Här får du hjälp att bli medveten om normer och stereotyper, och du får handfasta tips på hur du kan arbeta för ökad inkludering och jämställdhet.
Bidrar till attraktiva arbetsplatser
En av nyheterna i plattformen är att den kan hjälpa företag och organisationer att skapa en schyst arbetsmiljö. Det innebär till exempel att tillgängliga lokaler och lämpliga arbetskläder är lika viktiga som en inkluderande möteskultur och ett språkbruk som alla känner sig bekväma med.
– Dagens arbetskraft kommer inte nödvändigtvis stanna kvar bara för att de har blivit anställda. Det är viktigt att skapa en arbetsmiljö där de trivs, mår bra och har möjlighet att växa. Om företaget erbjuder en positiv arbetsmiljö kommer detta sprida sig, vilket gör det enklare att locka till sig nya medarbetare, säger Louise Torevik, projektledare, IUC Stål & Verkstad.
Kartläggning bakom resultatet
– Styrkan i satsningar som Attraktionskraft Värmland är att vi är många som engagerar oss i en av våra största gemensamma utmaningar, nämligen kompetensförsörjningen. Vi har tillsammans lärt oss genom utbildningar och seminarier där vi fått mötas med våra olika perspektiv och utmaningar. Genom involvering från oss kluster, Region Värmland och vårt näringsliv har vi börjat förflyttningen och frågor som inkludering, mångfald och jämställdhet har numera en given plats i det gemensamma arbetet för att skapa ett attraktivt Värmland, säger Elin Appel, projektledare, Paper Province.
Under 2023 genomförde projektet en kartläggning som visade att verksamheterna i Värmland har viljan att driva ett jämställdhetsarbete – men att de saknade verktyg och utbildning.
– Ett viktigt mål med uppdateringen av schyst.se har därför varit att skapa en användarvänlig webbplats där en bred målgrupp kan hitta inspiration, kunskap och konkret material kopplat till jämställdhet och inkludering, säger Emma Jakobsson, projektledare, Compare.
Besök webbplatsen: schyst.se >