Nu kommer fiberskruvkorken ut på marknaden – kosttillskott blir först ut

Blue Ocean Closures banbrytande teknik för att minska plasten i förpackningsförslutningar, introduceras nu på marknaden. Det är den svenska kosttillskottproducenten Great Earth som börjar använda Blue Ocean Closures fiberbaserade kork till sina förpackningar.

Samarbetet innebär att den innovativa papperskorken, som utvecklats och tillverkas i Värmland, för första gången når marknaden. Cellulosafiberkorken introduceras nu på Great Earths produkter, vilket innebär en spännande början av en helt ny typ av avancerade förslutningar som är återvinningsbara som papper.

– Genom att helt implementera Blue Ocean Closures fiberkork minskar vi vår plastanvändning med 2,6 ton per år och påverkar koldioxidavtrycket. Det är ett viktigt steg på vår resa mot ökad cirkularitet, säger Patrik Falk, vd för Great Earth Scandinavia AB.

Great Earths kosttillskott i förpackning med kork av cellulosafiber

Nära 100 procent fiber från förnybara råvaror

Blue Ocean Closures innovation är ett alternativ till befintliga plastkorklösningar. Great Earth kommer att använda den för sina vitamintillskott som levereras i rPET-flaskor med 38 mm toppdiameter. Med 95 procent fiberinnehåll bidrar korken, förutom att minska mängden plast, till en betydande minskning av koldioxidavtrycket. Samtidigt ökar den synligheten i butikshyllorna och sänder en tydlig signal till konsumenterna.

– Vi är stolta över att vi har tagit detta koncept från idé till marknadsintroduktion på drygt två år. En stor bedrift som inte hade varit möjlig utan vårt starka team och våra värdefulla partnerskap. Ägare, kunder, leverantörer, forskare och fler framåtdrivande aktörer har alla spelat en viktig del i vår resa, säger Lars Sandberg, vd för Blue Ocean Closures.

Snabb och lovande tillväxt

Blue Ocean Closures är ett av Paper Province 120 medlemsföretag. Företaget utvecklar och tillverkar fiberbaserade skruvkorkar och lock, med en strävan att minska mängden plast i förpackningar. Bolaget grundades 2021 och har sedan dess inlett flera spännande samarbeten med starka och globala varumärken. 2023 listades bolaget på Ny Tekniks prestigefyllda 33-lista, som uppmärksammar Sveriges mest innovativa unga teknikbolag. Blue Ocean Closures har sitt huvudkontor i Karlstad och sin test- och produktionsanläggning i Säffle.

Blue Ocean Closures i Säffle. Foto: Fredrik Karlsson/SolstaFoto