Nordre vill effektivisera industriernas flöden

Företaget Nordre Engineering har haft ett framgångsrikt första halvår. Grundaren Andreas Niklasson hoppas nu kunna inleda ett samarbete med ett sågverk eller en industri innan nästa år. – Det känns absolut som att det kommer gå i lås, säger han.

Nordre är en av Paper Province nyaste medlemmar och har sin bas i Kungälv. De erbjuder ett radiobaserat nätverk till positionering för större anläggningar.

–  Man kan likna vår produkt med GPS, fast för inomhusbruk, förklarar Andreas Niklasson.

Med hjälp av sändare kan nätverket positionera olika enheter för ett mer effektivt flöde av av såväl teknik som personal. Kunderna är större anläggningar som har logistikoperationer med fler än fyra olika enheter, eller en större mix av personer och teknik på samma område.

– Har du till exempel en självkörande truck på samma område som även människor arbetar på har du stor behållning av vårt system eftersom du får en översyn över flödet som inte du inte haft annars.

Personlig koppling till skogsbranschen

Positioneringssystemet används idag av Bosch i Portugal och har även testats i projekt hos SKF i Göteborg. Andreas hoppas nu att fler industrier och gärna något svenskt sågverk vill hoppa på tåget.

– Det jag märker är att aktörerna befinner sig på olika tekniska nivåer idag. För vissa ligger vårt system långt bort medan andra är väldigt nära oss i den tekniska utvecklingen.

Det var även närheten till branschen och kunderna som gjorde att Nordre valde att gå med i Paper Province.

– Jag ser det som ett sätt att dels presentera vår teknik, dels snappa upp vilka behov som faktiskt finns ute på industrierna, så det är lite örat mot marken, säger han. Dessutom är min pappa skogsbrukare så jag har en personlig koppling till skogsbranschen.

Framgångsrikt partnerskap

Nordre har idag ett partnerskap med det estniska företaget Eliko, som tillhandahåller själva systemet, och Andreas har rollen som affärsutvecklare och kontaktperson i Sverige.

– Jag är utbildad civilingenjör i teknisk design och när jag tog examen under pandemin kändes det bara helt rätt att starta eget, förklarar Andreas.

Målet, utöver att växa inom skogsindustrin och utveckla branschen med sin lösning, är även att anställa.

– Jag har velat växa i rätt takt, men att bli fler är helt klart ett mål som jag tror kommer bli aktuellt snart, säger Andreas.

Text: Anna Tjäder