Nordluft – andra finalisten i tävlingen What Wood You Do

Det är dags att presentera finalist nummer två i den internationella innovationstävlingen What Wood You Do som går ut på att hitta den bästa klimatsmarta skogsidén. Nordluft är en av sex finalister som av 50 bidrag har valts ut att presentera sin idé för juryn den 24 september, med chans att vinna 25 00 euro.

Nordluft tillverkar drönare som kan bära 30 kilo last och som på ett billigt, miljövänligt sätt och med hög precision kan gödsla skogar.

Deras superdrönare är tillverkade för att sprida frön, näring och aska och i framtiden kanske även myggbekämpningsmedel, snö och material som suger upp oljespill. Drönarsystemet löser  behovet av ökad råvaruproduktion i skogsbruk och jordbruk utan negativ påverkan på miljön. En innovation med stor potential att bidra till en fossilfri planet och en given placering i finalen.

Elof Winroth

Hallå Elof Winroth, grundare och VD på Nordluft. Hur känns det att vara i final?

– Det känns otroligt gött! Att få ett så pass ordentligt erkännande från experter på vår primära marknad, det gör att allt nedlagt jobb hitintills känns motiverat och ger en push att satsa större framåt.

Hur kommer ni lägga upp er pitch för juryn 24 september?

– Jag jobbar hårt för att minska delen som handlar om det som ligger mig närmast, tekniken, för att istället berätta mer om de stora positiva effekterna på ekonomi och ekologi, som denna innovation kan få på sikt.

Hur ska ni använda pengarna om ni vinner?

– Merparten skulle såklart gå till vidareutveckling och testning. Men vi skulle också unna oss ett ordentligt firande i någon form. En idé vore en studieresa till Kanada där vi skulle testa en av våra drönare för frösådd av barrskog.

Nordluft har ett drönarbaserat spridningssystem för skogsbruk och jordbruk, som kombinerar högkapacitetsdrönare, en markbil och AI-drivet styrsystem.

Text: Helena Wannstedt
Foto: Nordluft

Välkommen på final

Vi önskar Nordluft ett stort lycka till på finalen som sänds online, live från Värmlands Museum i Karlstad 24 september. Självklart vill vi att du ska vara med och lyssna till Nordlufts och de andra finalisternas pitchar. En unik möjlighet att interagera med finalisterna och juryn och få veta mer om varje tävlande innovation. Gå in på www.whatwoodyoudo.eu/thefinal och anmäl dig.

Läs gärna de tidigare publicerade artiklarna om finalisterna. Vi publicerar löpande artiklar om dem ända fram till finaldagen:

Wood Tube – reglar av pappersmassa för en miljövänlig byggbransch

Arboair – effektiviserar skogsbruket med artificiell intelligens

Biosorbe – renar  olja och bakterier från vatten och luft med hjälp av cellulosa

FineCell –  använder skogen för att göra kosmetika och målarfärg grön

SilviBio – frökapslar som gör att skogen växer bättre

Om tävlingen

Paper Province utlyser tävlingen tillsammans med Gunnar Sundblads Forskningsfond, Stora Enso och Sveaskog. Vinnaren får 25 000 euro för att utveckla sin idé samt en möjlig plats i inkubatorn Sting Bioeconomy. Andra till femte plats belönas med 2 500 euro var.

Läs mer om alla sex finalisterna och tävlingen här: www.whatwoodyoudo.eu

Image

Annica Åman

Communications Manager and Team Leader

+46 (0)70 250 94 43

annica.aman@paperprovince.com