Nordic Paper startar utbildning för processoperatörer

Till hösten kan det bli möjligt att gå en tvåårig YH-utbildning i Kristinehamn för att bli processoperatör. Det är Nordic Paper som har ansökt om att starta utbildningen som inriktas mot pappers- och massaindustrin för att tillgodose det växande kompetensbehovet.

Pensionsavgångar och lågt intresse för fabriksarbete i skift innebär att Nordic Paper med fler papper- och massabruk har svårt att fylla kompetensbehovet. De behöver mer personal.

För att möta behovet har Yrkeshögskolemyndigheten beviljat en tvåårig YH-utbildning av processoperatörer efter att Nordic Paper skickade in en ansökan.

Digitalt och praktik

Utgångspunkten för utbildningen kommer vara i Kristinehamn, men den största delen kommer ske digitalt och bestå av långa praktikperioder. Totalt kommer omkring 20 platser att erbjudas.

– Vi vill ha flexibla människor med ett tekniskt intresse. Men framför allt ska man vara beredd att jobba obekväma tider, säger Lars Löfquist, till Nya Wermlands-Tidningen.

Att arbeta som processoperatör inom papper- och massaindustrin gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Det innebär också oftast skiftarbete, med andra ord obekväma arbetstider. Detta vägs dock upp med långa lediga perioder.

Förhoppningen är att utbildningen ska kunna starta redan i höst men det är inte helt fastställt.