Nordens största lager ska byggas av limträ

Elgiganten väljer limträ från Moelven när en av Nordens största lager- och logistikanläggningar ska byggas i Jönköping.
– Vi vill vara så klimatsmarta som möjligt när vi bygger en ny fastighet, säger Andreas Alm, Maintenance & Environment Manager på Elgiganten.

Nu är första sektionen rest i vad som ska bli Nordens största lager- och logistikanläggning i trä. Den bärande konstruktionen på den totalt 86 000 kvadratmeter stora byggnaden består helt av limträ från Moelven Töreboda AB i Sverige och systerföretaget Moelven Limtre AS i Norge. Totalt omfattar trästommen över 500 sadelbalkar som är 24 meter långa och nästan två meter höga.

Logistikfastighetsföretaget Catena uppför anläggningen med BRA Bygg som huvudentreprenör.

– Vi är stolta över att vara en del av att bryta ny mark och visa att det är möjligt att bygga rekordstort i trä, säger Magnus Riemer som är koncernchef på BRA AB, i ett pressmeddelande.

Högt ställda hållbarhetskrav

Projektet har högt ställda hållbarhetskrav med målsättningen att miljöcertifieras enligt BREEAM Excellent. Certifieringen ställer höga krav på hela produktionsledet, inte minst i materialval, vilket är anledningen till att stommen byggs i limträ.

– Med den här anläggningen är vi banbrytande på flera sätt. Målet är att den både ska certifieras enligt WELL Core för att säkerställa en hälsosam arbetsplats och BREEAM Excellent för en hög miljöprestanda. Med trästomme ger byggnaden ett betydligt lägre koldioxidavtryck än om vi använt stål – det är inte svårare än så, säger Jonas Arvidsson, regionchef på Catena.

– Vi arbetar med olika miljöcertifieringar och att jobba med limträ bidrar på ett positivt sätt. Det finns många olika aspekter för oss när det kommer till materialval. Nummer ett är att vi vill vara så klimatsmarta som möjligt när vi bygger en ny fastighet, att vi gör ett så litet klimatavtryck som möjligt helt enkelt, säger Andreas Alm, Maintenance & Environment Manager på Elgiganten.