Norden rustar för fossilfritt elflyg

Vätgas, biobränsle, el – det finns fossilfria alternativ till flyget. Redan om sex år kan inrikesflyget komma att drivas enbart med hjälp av elektricitet.

– Vi vet att det fungerar. Det finns redan flygplan som går på el, säger Melinda From, processledare på RISE.

RISE (Research Institutes of Sweden) har fått i uppdrag av Energimyndigheten att driva ett innovationskluster för att skynda på omställningen till fossilfrihet inom flyget. Det heter Fossilfritt Flyg 2045 och samlar aktörer som samarbetar kring det gemensamma målet: Sverige ska bli ett föregångarland i omställningen till fossilfritt flyg.

– Visionen är att allt inrikesflyg ska vara fossilfritt år 2025 och alla plan som lyfter från Sverige ska vara det år 2045, säger Melinda From.

Fossilfritt flyg-dagar i Karlstad

Under två dagar förra veckan arrangerades Fossilfritt flyg-dagar i Karlstad. Över hundra deltagare samlades för upplevelser, nytänkande och nätverkande och för att prata om allt som är på gång i branschen.

Paper Province deltog tillsammans med representanter från forskningsvärlden, näringslivet och politiken.

Logistiken en utmaning

Elflyg har blommat upp som en lösning som kan realiseras relativt snabbt för flygresor inom Norden, alltså kortare resor där batteritiden räcker till. Redan 2025 kan tekniken vara på plats tror många. Men det är mycket som måste uträttas innan dess.

– Det är inte själva flygplanen som är den största utmaningen, utan snarare logistiken runt omkring. Det behöver byggas upp ett helt nytt ekosystem och parallellt måste vi arbeta med andra fossilfria flygbränslen för långflygningarna.

Elflygplan finns redan

Att tekniken med el fungerar vet man. Det finns små elflygplan redan idag.

– Det pågår mycket i branschen. Exempelvis har Elfly AS i Bergen beställt nitton små elflygplan, Heart Aerospace håller på att ta fram ett svenskt elflygplan för nitton personer och Airbus och SAS med flera utvecklar ett ännu större plan som ska användas i kommersiellt bruk.

Minskat underhåll och energikostnader

Flygbranschen är en liten bransch som är relativt lätt att ställa om, menar Melinda.

– Det är ingen jättestor omställning att elektrifiera alla flygplan i världen jämfört med att elektrifiera alla bilar. Visst, det är stora investeringar det handlar om, men elflyg kräver mycket mindre underhåll och kostnaderna för energi minskar med 75 procent. Efter konferensen ringer folk hela tiden och vill veta mer om hur vi jobbar med de här frågorna. Investerare och andra. Det är jättespännande, säger Melinda.

Norge – ett föredöme

Norge har kommit längre än Sverige med användningen av el.

– Femtio procent av bilflottan och nästan all färjetrafik körs redan med el. De jobbar bättre med politiska incitament och har fördömt fossilt bränsle. Punkt. Det går att göra i Sverige också, säger Melinda From.

Hela Norden i nytt nätverk

Nyheten om det nystartade nätverket Nordic Network for Electric Aviation (NEA) tillkännagavs under konferensen i Karlstad. NEA finansieras av Nordic Innovation och ska arbeta med kunskapsöverföring mellan de nordiska länderna.

Elva aktörer är med från start i NEA: Förutom RISE deltar Air Greenland, Avinor, BRA – Braathens Regional Airlines, El-fly AS, Finnair, Heart Aerospace, Iceland Air, NISA (Nordic Innovation Sustainable Aviation), SAS och Swdavia.

– Det unika med nätverket är att hela Norden samarbetar. Massor med projekt är på gång och politiska beslut driver på. Ingen av oss kan göra detta ensamma, säger Maria Fiskerud som är projektledare för Fossilfritt Flyg 2045.