Naturens årliga resursbudget är förbrukad

Imorgon, den 22 augusti, infaller Earth Overshoot Day – dagen då mänskligheten har förbrukat naturens resursbudget för året. Det är tre veckor senare – en nedgång som aldrig tidigare skådats.

Mänskligheten utnyttjar mer av naturens resurser än vad som är hållbart för framtiden. För varje år som går inträffar dagen allt tidigare. Men nu, till följd av rådande pandemi, infaller dagen tre veckor senare än beräknat. Senast Overshoot Day inföll så sent som i år var 2005, då datumet var den 25 augusti.

Positivt trendbrott

Årets resultat är unikt. Aldrig tidigare har en så stor nedgång skett. Förklaringen är dock inte lika positiv då det är covid-19 och pandemins restriktioner som genomförts över världen.

De har gjort så att koldioxidutsläppen från fossila bränslen har minskat och bidragit till att den globala skogsavverkningen har minskat.

Inte bra nog

Trots att Overshoot Day infaller tre veckor senare än förutspått av Global Footprint Network, är det långt ifrån de resultat som krävs för att uppnå en hållbar planet.

För tillfället är det inget som säger att den negativa trenden inte kommer ikapp nästa år. Det är därför viktigt att vi fortsätter arbeta mot klimatsmartare lösningar som gör att vi inte behöver leva på lånade resurser från våra barn, barnbarn och framtida generationer. För när världens resurser är slut, då är de slut.

Foto: PRNewsfoto/Global Footprint Network