Näst bäst i världen på innovation

För andra året i rad rankas Sverige som näst bäst i världen på innovation av WIPO, FN:s immaterialrättsorganisation. Totalt har 131 länders innovationsindex mäts, baserat på förmågan att skapa ett bra klimat för innovation.

Detta är inte första gången i år som Sveriges innovationskraft uppmärksammas. När EU-kommissionen tidigare i år presenterade sin ranking av innovativa länder i EU toppade Sverige listan.

Innovationsindexet i EU för 2020 visar att EU:s innovationskraft ökat med 8,9 procent sedan 2012 och att Europa ligger före USA och Kina i innovationskraft.

Den senaste globala rankningen placerar Schweiz i topp, Sverige som två och USA som trea.

Innovation i coronatider

Till grund för årets rapport från WIPO ligger data som samlats in under 2019. Den inkluderar därför inte påverkan av rådande pandemi.

– Corona och dess ekonomiska effekter är en enorm utmaning för innovation globalt. Att Sverige år efter år placerar sig så högt visar att våra företag har bättre förutsättningar än många andra att klara av de omställningar som en pandemi innebär. Samtidigt finns det förbättringsområden, inte minst när det gäller kunskapen om immaterialrätt bland startups och små och medelstora företag, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och registreringsverket.

Topp tio

Här är listan som i tur och ordning rankar de mest innovativa länderna i världen, Global Innovation Index 2020:

  1. Schweiz
  2. Sverige
  3. USA
  4. Storbritannien
  5. Nederländerna
  6. Danmark
  7. Finland
  8. Singapore
  9. Tyskland
  10. Sydkorea