Nanocellulosa – starkare än spindeltråd

Nanocellulosa är ett supermaterial med stor potential och mångfald. Eller vad sägs om ett material som kan användas som förstärkningsmedel i papper, konsistensgivare i kosmetika och livsmedel, för sårläkning eller till och med för att göra papper som leder energi?

Nanocellulosa utvinns ur trä- och växtfibrer. Det har exceptionella styrkeegenskaper och till skillnad från andra material, baserade på fossila råvaror, är nanocellulosa helt förnybart.

Material för att hjälpa stamceller växa

Nanocellulosa finns redan i dag kommersiellt tillgängligt i flera produkter, så som vätskekartong, bläck i pennor, blöjor och i kosmetika. Men användningsområdet och marknaden förväntas växa. Just nu pågår forskning och utveckling, i tre av RISE laboratorier.

– Här studerar vi bland annat hur 3D-printad nanocellulosa kan användas som stomme för stamceller att producera ny benvävnad på. Vi har också flera projekt som tittar på hur nanocellulosa kan användas för energilagring och biobaserad elektronik, berättar Anna Carlmark, på RISE.

Starkare än spindeltråd

Ett högintressant spår handlar om att spinna tråd av nanocellulosa. Resultatet är en fiber – styvare och starkare än spindeltråd, känt som naturens starkaste material.

Tekniken är patenterad av RISE och skulle kunna användas för många av framtidens lättviktsmaterial i bilar, flygplan, möbler, textilier och konstruktion.

Läs mer…