Modvion vinner energipris för sina vindkrafttorn i trä

E-Prize är ett pris som årligen tilldelas Sveriges smartaste energiinnovationer. Inom kategorin förnybar energi fick medlemsföretaget Modvion ta emot priset. Innovationen de prisas för är sina klimatneutrala vindkrafttorn i trä.

Sveriges största energipris, E-Prize, delades nyligen ut för 14:e året i rad av Aktuell Hållbarhet, Dagens industri och energikoncernen E.ON. Med priset önskar de sporra och belöna innovatörer och entreprenörer som satsar allt på att hitta nya, gröna energilösningar.

Klimatneutrala vindkrafttorn

I årets omgång har finalister inom tre olika kategorier tävlat om segern. I kategorin förnybar energi var det Modivion, ett av Paper Province medlemsföretag, som vann tack vare sitt unika vindkrafttorn i trä.

Motivationen lyder: ”Med hög innovationshöjd och den svenska skogen till hjälp lyfter dom hållbarheten ytterligare till skyarna för den främsta förnybara energin just nu.”

Flygande elfartyg och träbatterier

I kategorin hållbara transporter gick priset till Candela med sina flygande, energisnåla elfärjor. Båtarna bygger på samma koncept som deras tidigare elektriska och energismarta bärplansbåtar som drar 80 procent mindre energi än konventionella båtar.

Vinnaren i den tredje kategorin, energioptimering, är Ligna Energy. De har tilldelats priset tack vare sitt träbatteri som innehåller lignin, en restprodukt från skogen, vilket bidrar till hållbar energilagring utan miljöfarliga bristråvaror.