Modvion med på lista över Sveriges bästa teknikstartups

Grattis Modvion som tagit sig in på Ny Tekniks prestigefyllda 33-lista! Listan över Sveriges bästa unga teknikbolag släpps varje år för att uppmärksamma innovativa och lovande unga teknikstartups, med andra ord morgondagens teknikstjärnor.

Tidningen Ny Teknik har varje år sedan 2008 presenterat 33-listan som samlar landets 33 mest innovativa och lovande unga teknikstartups – företag som Ny Teknik menar blir morgondagens teknikstjärnor.

Företagen på listan har framför allt en sak gemensamt: en stark egen teknisk innovation med stor affärspotential.

– Det är en stor ära att bli utsedd till en av Sveriges 33 bästa startups. För att mildra klimatkrisen behöver vi både mer förnybar el och hållbart byggande i trä, och vår teknologi möjliggör bägge, säger Otto Lundman, vd för Modvion.

De här kraven måste vara uppfyllda: Företaget ska vara baserat på en egenutvecklad innovation, vara max sju år och ej vara noterat på någon handelsplats. Ett företag får vara med på listan max tre gånger.

Företaget bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål.

Läs mer om alla 33 bolag här.

Modvion bygger vindkrafttorn i trä

Genom att bygga vindkraftstorn i trä i stället för stål och betong kan branschens utsläpp minska. Samtidigt kan träkonstruktioner möjliggöra bygget av högre torn.

Inom vindkraft är tillverkningen av tornen en viktig orsak till koldioxidutsläpp. Att bygga ett torn i laminerat trä i stället för stål eller betong kan bidra till flera tusen ton mindre koldioxidutsläpp, enligt Göteborgsbaserade Modvion.

– Vi kan hjälpa vindkraftbranschen att bygga klimatneutral vindkraft, sänka kostnaderna och förenkla transporterna av höga vindkraftstorn. Det känns väldigt bra att Ny Teknik ser vilken potential vår teknologi har för att bidra till klimatomställning, säger Otto Lundman.

Trämaterialets styrka blir en större fördel med ökad höjd. Utgår man dessutom från en modulär modell, vilket Modvion gör, kan transport och installation av högre torn med större effekt bli möjligt. Detta kan snabba på omställningen mot förnybara energikällor.

Under 2021 har vindkraftstillverkaren Vestas gått in som delägare i Modvion. Nästa år ska Göteborgsbolagets första fullstora vindkraftstorn i trä stå klart.

Stöd från Paper Province i starten

Modvion är medlemmar i Paper Province och när företaget var ungt fick de stöd från klustret i att etablera sin idé om vindkrafttorn av trä. Läs också:

Vindkraftstillverkaren Vestas investerar i Modvion

Första vindkraftstornet i trä står klart

Trätorn kan sänka koldioxidavtrycket från framtida vindkraftverk