Metsä Spring investerar i startupbolaget FineCell

Massa- och pappersjätten Metsä Group investerar i det svenska startupföretaget Fine Cell som utvecklat ett torrt cellulosapulver som bland annat kan användas för att producera produkter inom skönhetsbranschen.

FineCell är medlemmar i Paper Province sedan 2022 och utvecklar och producerar mikro- och nanocellulosa, som är ett av framtidens mest attraktiva och mångsidiga biobaserade material. Produkterna har potential att ersätta fossilbaserade kemikalier i exempelvis plast, kosmetika, förpackningar, energilagring och färger. Det biobaserade och biologiskt nedbrytbara pulvret kan också ge produkterna förbättrade egenskaper.

Företaget kommer att använda startfinansieringen på 1 miljon euro för att förbättra sitt kunnande om materialapplikationer, engagera potentiella kunder och slutföra det arbete som krävs för att fatta ett investeringsbeslut om en demoproduktionsanläggning.

Peter Axegård

– Vår produkt, baserad på barrmassa från nordiska skogar, ger många industrier ett alternativ till de komponenter de för närvarande använder, säger Peter Axegård, vd och delägare i FineCell, i ett pressmeddelande.

– Vi har följt FineCell ett tag och är glada över att nu vara en del av deras resa. För oss är all teknik som omvandlar barrmassa till mervärdesprodukter av intresse. Denna teknik och produkt sticker tydligt ut, vilket gör den särskilt intressant. FineCell-tekniken är fortfarande ung. I det här skedet vet vi ännu inte alla riktningar som denna teknikplattform kan ta oss, säger Niklas von Weymarn, vd för Metsä Spring.

FineCell siktar på att ha designen av sin demoanläggning klar för investeringsbeslut i slutet av 2024. Företaget planerar att ha en större testproduktion i gång under 2025, med full kommersiell produktion med start 2027.

Nanocellulosa har de senaste åren börjat användas alltmer i verkliga innovationer. Ett fåtal av dem finns på marknaden men materialet spås en lysande framtid, eftersom det är lätt, extremt starkt, kan leda elektricitet och är utvunnet ur skogsråvara.

Läs också: FineCell nya medlemmar i Paper Province >