Mer skogsråvara i material för 3D-printing

Ett fösta steg har tagits mot att öka mängden skogsråvara i materialet som används vid 3D-printing med hållbara material. Resultatet är tre bruna knappar innehållande lignin – trädets naturliga klister.

På The Wood Region i Sysslebäck finns en av världens största 3D-skrivare. Den kan skriva ut föremål över sex meter långa. Testbäddsanläggningen är dessutom unik då utskrifterna sker i biokomposit. Det vill säga, ett fossilfritt material som kommer från naturen. Önskan är dock att se om det är möjligt att ta fram ett material som till ännu större andel – eller helt, består av skogsråvara.

– Vi har precis börjat med utvecklingen för att se om vi kan använda lignin som bindningsmedel, berättar Christer Jonson, konsult på The Wood Region, som lett utvecklingen.

Svensk skog till 3D-print

Målet är att byta ut en del av bioplastens innehåll som idag utgör 60-90 procent av det biomaterial som används på anläggningen.

– Genom att minska användningen av till exempel rörsocker i bioplasten kan man använda odlingsmarkerna till mer livsmedel istället. Dessutom är det ett plus om vi kan ta råvara från skogen och Sverige, då är lignin bra och starkt.

Lignin är dessutom en biprodukt från framställningen av papper och massa som i nuläget eldas upp för att skapa energi på bruken. Genom att separera ligninet från svartluten kan det användas till andra saker som genererar ett mycket högre värde.

Lyckat första försök

Under förra veckan gjordes det första försöket. Efter att ha tagit fram en lignintråd, med lingnin från LignoCity i Bäckhammar, användes det nya materialet för att ta fram tre knappar.

– Vi är bara inne och skrapar på ytan nu, understryker Christer Jonsson.

Dock var det första försöket mycket lyckat. Nästa steg är att göra fler tester med mer ligninmaterial.

Knappen är ett resultat av ett första lyckat försök att 3D-printa med lignin.

Knappen är ett resultat av ett första lyckat försök att 3D-printa med lignin.

Den första framtagna lignintråden för 3D-printing.

Den första framtagna lignintråden för 3D-printing.