Melker of Sweden vill att du ska sluta köpa deras produkter

Köp inte våra produkter! Abonnera och dela dem med andra istället. Det uppmanar Paper Province medlemsföretag Melker of Sweden.

Melker of Sweden har sina rötter på Hammarö och har sedan starten 2015 haft målet att helt och hållet förändra industrin inom vattensport. Bland annat genom att satsa på cirkulära affärsmodeller och revolutionerande samarbeten med andra innovativa företag. Exempelvis testar de att tillverka kajaker och paddelbrädor gjorda i 3d-skrivare med träbaserat material och som dekoreras med återvunna kaffesäckar.

För att minska klimatavtrycket ytterligare vill de sluta sälja sina produkter för att istället låta kunderna abonnera på dem. Tjänsten kallas Melker Move och är ett hållbarare alternativ till konventionell konsumtion.

– Många drar sig för att köpa en egen kajak eftersom de inte använder den så ofta. En annan anledning är att förvaring kan vara utmanande, särskilt stads- och vattennära. Slutligen är det inte miljömässigt hållbart att alla ska äga en egen kajak, säger Pelle Stafshede, vd och grundare av Melker of Sweden.

Emil Gyllenberg (till vänster), delägare och operativ chef, tillsammans med och Pelle Stafshede, vd och grundare.

Kommer till Karlstad inom kort

Kunderna bokar sin paddling via ett bokningssystem och nya tränings- och paddlingsvänner hittas enkelt i Melkers community där andra abonnenter finns. Kajakerna förvaras nära vattnet och upplåsning görs med mobilen. I ett abonnemang ingår också ledarledd paddling i grupp och nödvändiga tillbehör som flytväst, paddel och kapell.

Än så länge finns tjänsten bara i Stockholm men kommer att lanseras i Karlstad runt årsskiftet, på en av bryggorna i inre hamn. Avsikten är också att bygga fler stationer i Värmland för att göra Vänerskärgården och Klarälvsdeltat mer tillgängligt.

– På längre sikt vill vi öppna fler stationer runt om i Sverige, Norden och så småningom världen. Med fler stationer i samma stad kan kunderna hämta och lämna utrustningen på olika platser, då kan vi också erbjuda paddling från A – B, vilket är ännu mer spännande, säger Pelle Stafshede.

– Tänk att kunna ta tåget från Stockholm till Kristinehamn och hämta ut en kajak, för att sedan paddla dig genom Vänerskärgården för att övernatta på någon av Happie Camps tältplatser. Ta vattenvägen vidare mot Karlstad för att lämna in kajaken och kanske sova på något av hotellen och ta tåget hem igen.

Nästa generation är biobaserad och global

Pelle och hans kollegor utvecklar samtidigt nya projekt för att kunna bygga vidare på Melker Move-konceptet. Nästa generation av tjänsten ska ge mer plats för design och smarta förvaringslösningar. Och på sikt ska allt vara helt biobaserat såklart, från paddel till kajak, med storskalig 3D-print och trä som byggstenar. Till det adderas digitala verktyg för att förenkla/förstärka upplevelsen.