Melker of Sweden är Årets Formbärare

Paper Province-medlemmen Melker of Sweden är Årets Formbärare i Värmland. Priset delas ut av Svensk Form över hela landet och går till personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region.

– Vår idé är att återvinna material för att skapa skräddarsydda produkter i ett helt cirkulärt ekosystem. Utan att göra avkall på vare sig produktegenskaper eller design. Det här priset är ett bevis på att vi lyckats, säger Pelle Stafshede, vd och kreativ chef på Melker.

Juryns motivering:

”Melker of Sweden vill förändra friluftsbranschen genom att tillverka så snygga och miljövänliga friluftsprodukter som möjligt. Longboards och kajaker 3d-printas i nya material, som utvecklas i biokompositmaterial på lokalt sågspån och gamla kaffesäckar. Genom design med wow-känsla och delnings-tjänster, får man också kunderna att vara med på äventyret på väg mot en bättre värld.”

Stort intresse

Melker of Sweden har sedan starten 2015 haft en vision om att kunna tillverka innovativa friluftsprodukter med så liten miljöpåverkan som möjligt. I år lanserade företaget ett nytt koncept där man använder lokala och biobaserade restmaterial, bland annat kaffesäckar från Löfbergs, för storskalig 3D-printing av kajaker, longboards och SUPar (ståbrädor för paddling).

– Vi premiärvisade faktiskt världens första 3D-printade och kaffesäckslaminerade SUP-bräda på PADDLEexpo i Nürnberg i helgen. Den väckte stort intresse, både idé- och designmässigt, säger Pelle Stafshede.

– Vi jobbar med det cirkulära i både stort och smått, och gärna tillsammans med andra. Extra kul att vara med på ett hörn när idén och drivkraften finns alldeles runt knuten, säger Anders Thorén, pressansvarig på Löfbergs.

Utforska vad du kan göra

Den som är nyfiken på Melker of Swedens design och produkter är välkommen till Melkers Showroom i Magasin 2 på Bryggudden i Karlstad, granne med Löfbergs kaffeskrapa. Du kan också läsa mer om Melker på våra medlemssidor. Vill du utforska vad du kan tillverka med biobaserade material och 3D-print? Då ska du prata med oss på Paper Province och testanläggningen The Wood Region.

Anders Thorén, pressansvarig på Löfbergs, testar brädan i Inre Hamn