Mat i värmländskt papper på Färjestad BK’s matcher

På torsdagens Färjestads-match äter vi hamburgare och mackor i värmländskt papper. Löfbergs Arena och Paper Province-företagen UMV Coating Systems AB och Nordic Paper fortsätter sitt lyckade samarbete med att fasa ut arenans engångsartiklar av plast och utökar nu sitt sortiment av plastfria hamburgerpapper till brick- och smörgåspapper. 

– Vi har bytt ut lika mycket plast mot papper som vi hade kunnat vira in hela Löfbergs Arena med, säger Örjan Lindgren, enhetschef för mat och dryck på Löfbergs Arena/Färjestad BK.

Nylansering sker på torsdagens hemmamatch

Det var nästan tre år sedan som Daniel Ragnarsson från UMV Coating Systems AB besökte en hockeymatch på Löfbergs Arena och började fundera på hur många hamburgare som faktiskt förbrukas under varje match. Och hur mycket plast det är i varje hamburgerpapper. Han ringde Örjan Lindgren på Färjestad BK och inte långt efter inleddes ett projekt mellan UMV Coating Systems AB, Löfbergs Arena och Nordic Paper.

Superpappret de tillsammans tagit fram består av hundra procent återvinningsbart papper gjort på förnyelsebar råvara utan tillsatta fluorkemikalier.

– Hela 1000 hamburgare säljs i snitt under en hockeymatch. Sedan samarbetet inleddes har vi sparat ett ton plast, trots att det varit pandemi och det därför sålts mindre hamburgare än vanligt, säger Örjan.

De menar att medvetenheten från konsumenten har ökat betydligt den senaste tiden och projektet ligger därför helt rätt i tiden. Folk vill göra rätt men vet inte hur.

Nylansering på torsdagens hemmamatch

Nu har första batchen hamburgerpapper tagit slut sedan projektets start. Inför nylanseringen på torsdagens hemmamatch har de utökat användningsområdet och det som blir över från hamburgerpappret används nu även till mackor och brickor. Allt under slogan ”Värmländsk omtanke”.

– Mer än 90 procent av det vi tillverkar exporteras så det är superkul att göra ett värmländskt samarbete med produkter som stannar i Värmland, säger Marie Stenquist, kommunikationschef på Nordic Paper.

Och den värmländska satsningen kommer i helt rätt tid.

– Det känns fantastiskt att kunna gå ut med det här samarbetet. Det har varit oroliga tider och det är först nu man börjar se ljuset i tunneln. Vi har haft delar klart men inte vågat trycka på ”kör-knappen”. Att vi får göra det nu i samband med slutspelet känns görgött, säger Örjan Lindgren.