”Lokomotivet för världens tissuetillverkning finns på Lamberget”

I början på 2000-talet hade Valmet en vision om att det på femton år skulle gå att minska antalet kilowatttimmar från 3300 till högst 1800 för att tillverka ett ton mjukpapper. Idag är de där. “Sätter man ett mål och jobbar mot det kan man nå det”. Det säger Allan Grimm under en föreläsning på Paper Province årsmöte.

12 000 personer i 30 länder jobbar på Valmet och en del av dem har sitt säte på Lamberget i Karlstad. Allan Grimm är en av dem. Han är chef över Tissue Global Technology.

Valmet har en enorm kapacitet. En stor del av världens mjukpappersmaskiner, så kallade tissuemaskiner, har sitt ursprung hos dem. Faktum är att 24 procent av all tissue som produceras i världen kommer från Valmetmaskiner.

– På Lamberget finns lokomotivet för väldens tissuetillverkning. De flesta av de 130 maskiner Valmet levererat sedan år 2000 har passerat portarna i Karlstad.

Valmet har fyra teknikcenter inom tissuetillverkning. I Karlstad och Kina görs kompletta maskiner, i Italien och USA görs delar som kåpor och luftsystem.

Allan berättar om de enorma maskinerna och deras olika tekniker och kapacitet, om papperskvalitet och energiåtgång.

– NTT-maskinen kom igång 2013 och gick bra. Nu har vi sålt elva stycken.

DCT-maskinen kallar han för arbetshästen.

– Vi hade en period under slutet av 2016 när vi startade fyra maskiner hos en kund i Kina. De fyra producerar mer än Sveriges totala konsumtion av tissuepapper.

Världsrekordet i hastighet hålls av en DCT-maskin från Valmet. Den står i Turkiet och producerar 2210 meter per minut under en 24 timmars period.

På Lamberget finns också en komplett pilotanläggning där både de och deras kunder kan testa olika maskinkonfigurationer och processer.

– Folk från hela världen kommer för att göra tester. Två tredjedelar av alla körningar är externa, berättar Allan.