Ligninets värld på film

Skogsmaterialet lignin utgör vanligtvis 20-30 procent av ett träd. Det är en underutnyttjad råvara med stor potential i den gröna omställningen som fler och fler får upp ögonen för. Nu finns möjligheten att lära sig mer genom LignoCitys inspelade webbinarium.

LignoCity är en testbädd i Bäckhammar som arbetar för att utveckla och stödja användningen av lignin. Paper Province är med i två projekt kopplade till anläggningen för att utveckla testmiljön.

Då ligninet är en biprodukt vid massaproduktionen eldas den idag framför allt upp för att skapa grön energi till bruken. Dess egenskaper gör den dock mycket mer värdefull som komponent i en lång rad olika produkter så som kolfiber, batterier, biodrivmedel, asfalt, bioplast, vanillin eller som uv- och brandskydd.

Ligninet erbjuder helt klart stora möjligheter i omställningen mot ett fossilfritt samhälle. Så för att uppmärksamma materialet och dess möjligheter bjuder LignoCity in till regelbundna webbinarium. De är på blandad nivå och hålls av inbjudna föreläsare från till exempel företag som arbetar med produktion av ligninbaserade produkter och forskare som på en djupare nivå studerar ligninet och dess egenskaper.

För de som missat webbinarierna finns de här.