NyhetsarkivLedai snabbar på industrins digitalisering
Ledai snabbar på industrins digitalisering
12 januari 2022
Artificiell intelligens, AI, behöver inte vara något krångligt eller ta lång tid att implementera. Inte med rätt experter vid sin sida. Och experter är Thomas Nilsson och hans medarbetare på Ledai, som guidar företag rätt i en digitaliserad värld.Många associerar fortfarande AI med framtiden. Men den har redan varit en del av vår vardag i flera decennier. Däremot har utvecklingen gjort rejäla kliv framåt de senaste åren när det kommer till algoritmerna och datorers kapacitet att lagra data och göra avancerade beräkningar.AI är vanligt förekommande i moderna industrier. Sensorer samlar konstant in stora mängder data från processer och styrsystem som förädlas till värdefulla beslutsunderlag för att optimera drift, underhåll, energiförbrukning, produktion, säkerhet, innovation och utveckling, inköp och mycket mer.– Massa- och pappersbruken har stora möjligheter att använda AI. Till exempel för att förebygga störningar och simulera processer, säger Thomas Nilsson, vd på Ledai, som är nyblivna medlemmar i Paper Province.
Lyckad kombination
Hos Paper Province förväntar sig Ledai knyta nya kontakter och bidra till att höja branschens kunskap om möjligheterna med AI. Ledai erbjuder också tjänster inom ledarskapsutveckling och datastrategi. En vinnande kombination eftersom effektivisering, ledarskap och strategi går hand i hand.Särskilt datastrategin, alltså att ha ett tänk och en plan kring vilken information som är värdefull för verksamheten, är viktig för förtagens lönsamhet, menar Thomas Nilsson.– För många är det självklart att logga driftdata från styrsystem, men även annan data kan vara guld värd. Exempelvis rörande kunders köpmönster, GPS-koordinater för olika produkter på fabriksområdet eller flöden till och från anläggningen. Datastrategin ska tala om vad vi har idag, vad som är viktigt och hur vi inhämtar data som saknas.Oavsett om Ledai anlitas för att coacha ledningsgruppen, hjälpa till med datastrategi eller utveckla och införa en ny AI-programvara, jobbar man nära företagsledningen.– Den gemensamma nämnaren är affärsutveckling, vi är flexibla och kan stötta operativt där kunden önskar, säger Thomas Nilsson.Ledai består av en liten expertorganisation med säte i Västerås. Att de är små gör dem agila, menar Thomas, och samarbeten blir både tids- och kostnadseffektiva för kunderna. De har även tillgång till ett nätverk av olika specialister som anlitas vid behov.
Från fossilt till förnybart
Ett av Ledais aktuella uppdrag är att projektleda en industrikunds omställning från fossilt kol som bränsle, till att successivt börja använda biobränslen med ursprung från skogsindustrin.Uppdraget inleddes med mätningar för att identifiera flaskhalsar och resulterade i en optimerad process med färre driftstopp. Nu, i nästa steg, är siktet inställt på att minska både kostnader och miljöpåverkan genom att fasa ut det fossila bränslet.– Vi har utvecklat processtyrningen som kunden behöver för att hantera mixade bränslen med varierande energiinnehåll, berättar Thomas Nilsson.
Intresse för Värmland, Dalarna och Norge
Intresset för Paper Province väcktes när Thomas lyssnade till ett föredrag.– Där lyftes vikten av samverkan och det är ett synsätt som jag delar. Vi är redan engagerade i ett kluster med fokus på automation och medlemskapet i Paper Province är ett bra forum för oss.Dessutom är Ledai särskilt intresserade av Värmland, Dalarna och södra Norge som tillväxtområden inom skoglig bioekonomi, med tanke på att kundernas behov av att minska klimatavtrycken ökar.– Här finns massor av möjligheter, både i dag och för framtiden, säger Thomas Nilsson.