Kultur och nytänk för lyckad rekrytering

Att säkra kompetensen är affärskritiskt för svenska företag. Samtidigt uttrycker många arbetsgivare att det är svårt att hitta rätt kandidater. Men tänk om drömtalangerna faktiskt finns där ute? Vi kanske bara letar på fel ställe?

Det råder kompetensbrist på många svenska företag och den värmländska industrin är inte något undantag. De största tillverkande företagen i Värmland har en hög medelålder och utmaningar kopplade till kompetens och jämställdhet.

– Vi som hjälper företag att rekrytera får ofta höra att det inte finns några kandidater. Men det är i regel inte hela sanningen, säger Petra Bachmann, People and Culture Manager på Technogarden, ett av Paper Province medlemsföretag.

Petra och hennes kollegor hjälper företag att matcha rätt person till rätt befattning och vill bidra till att öka jämställdheten inom industrin. Samtidigt är siktet inställt på göra Technogarden till Sveriges bästa arbetsgivare där ingenjörer ska ha kul och känna vikänsla på jobbet, oavsett åt vilket företag de utför uppdrag åt.

Att ha kul på jobbet är en stark kraft för att bygga en bra kultur och locka den bästa kompetensen, enligt Marina och Petra på Technogarden.

Vidga vyerna och hitta guldkornen

Petra känner igen bilden av att arbetsgivarna konkurrerar om kompetensen i jakten på att säkra framtiden, men köper inte att talangerna är så få som vi ibland tror. Det är snarare företagen som behöver tänka nytt.

– Många söker efter bakgrunder och kompetenser som liknar dem som redan finns i bolaget och utvecklar sällan sin rekryteringsprocess. När alla fiskar i samma damm blir utbudet begränsat. Det finns vinster att hämta hem för den som vågar tänka bredare och som ser mer till människors driv och potential snarare än att meritförteckningen uppfyller alla krav.

Ofta börjar det med jobbannonsen. Technogarden utmanar gärna sina kunder att tänka nytt och att inte bara lägga fokus på teknisk kompetens. Att dra ner på mängden skallkrav och i stället framhäva mjukare värden kan vara ett sätt att öka mängden ansökningar.

– Det gäller att hitta argument som tilltalar fler. Såsom vilka egenskaper som är viktiga för rollen, hur det är att jobba på arbetsplatsen och viket högre syfte som arbetet bidrar till, säger Petra.

Kulturen säkrar kompetensen

Techogarden är ett av femton svenska företag som i år fått titeln ”Jämställt konsultbolag” genom kompetensplattformen Cinodes årliga jämställdhetsrapport. Titeln ställer krav på att minst 40 procent av de anställda är kvinnor, vilket Technogarden når med råge med sina 52 procent och en jämnt fördelad ledningsgrupp. Tal som sticker ut i en teknikfokuserad verksamhet med kunder i en mansdominerad bransch.

– Bakom utmärkelsen ligger ingen uttalad strategi för ökad jämställdhet. Den har snarare uppnåtts genom ett omsorgsfullt kulturbyggande med schyssta värderingar som grund. Det attraherar inte bara rätt kompetens, det får dem också att vilja stanna kvar, säger Marina Olsson, Technogardens regionchef i Värmland.


Fem fallgropar att undvika om du vill hitta (och behålla) rätt kompetens

Magkänslan. Gå mindre på magkänslan och mer på kompetensen. Hjärnan är lat och dras till sådant den känner igen. Det kan leda till att talanger väljs bort på grund av fördomar, helt omedvetet. Om ni vill hitta de bästa stjärnorna är det bra att utmana er att tänka nytt.

Snäva annonser. För hårt formulerade krav kan leda till missade kandidater. Fler kvinnor än män låter bli att söka tjänster där de upplever att de inte helt uppfyller kraven. Så det kan löna sig att se över formuleringarna. Kanske attraherar det en ny typ av kompetens som får er verksamhet att lyfta till nya höjder? Återanvänd inte gamla jobbannonser utan ta er tid att formulera vad rollen verkligen innebär och vilka egenskaper som är viktiga för att uppnå det.

Anonymitet. Annonserar ni alltid på samma ställen? Våga testa något nytt och spetsa budskapen så att ni sticker ut – hitta det som gör er unika och tryck på det. Det kan också löna sig att vara aktiv på utbildningarna där framtidens kompetens utbildar sig och knyta kontakterna tidigt. Syns du inte så finns du inte.

Kulturen hänger inte med. En bra kultur kan vara avgörande för att attrahera rätt kompetens, men är lika viktig för att få talangerna att vilja jobba kvar. Dina medarbetare är dessutom din bästa annonsplats – talar de väl om sitt arbete har ni vunnit massor.

För mycket snack och liten verkstad. Ni skrev om annonserna, lyfte fler mjuka värden och lyckades attrahera en ny talang. Grattis! Men nu gäller det att också leva era värderingar. Om verkligheten inte lirar med det ni lovade i annonsen så tappar ni snart ert nyvunna guldkorn. En bra första tid på jobbet ökar chansen för att en nyanställd stannar kvar på jobbet med mer än 80 procent.

Image

Annica Åman

Kommunikationsansvarig

+46 (0)70-250 94 43

annica.aman@paperprovince.com