KTH-studenter fick upp ögonen för möjligheterna i Värmland

En vetgirig grupp KTH-studenter besökte LignoCity i Bäckhammar den 2 oktober. De fick en stor dos framtidstro, insikt i branschen och möjligheter till en framtida karriär i regionen samtidigt som de lärde sig mer om lignin.

KTH-studenternas besök på testanläggningen LignoCity var en del av ett tvådagars studiebesök i Värmland. Förutom en guidning vid anläggningen i Bäckhammar fick eleverna veta mer om Stora Ensos arbete på Skoghalls bruk och Karlstad Research Center.

Platschef Stefan Andersson visade möjligheterna vid LignoCity.

– Ni befinner er i centrum av den nordiska bioekonomin. Här finns bruken, skogen och kunskapen. Dessutom lever vi i en tid där det är helt rätt med företag inom det gröna området. Det ger en chans att realisera drömmarna om att vara fossilfri- och plastfri, sade Erik Dahlén, innovationsrådgivare vid Paper Province.

Eleverna hade många frågor kring bioekonomi och framförallt ligninets användningsområden.

– Många vill göra förändringar i sin livsstil för ett bättre klimat. Men skaffar ni jobb i vår region har ni verkligen chansen att göra skillnad genom att arbeta med innovationer som leder till en grönare värld, infogade Erik Dahlén.

Intresserade av skogsindustrin

Den utbildning som eleverna går handlar om så kallade makromolekylära fibrer, bland annat cellulosa och lignin. Ofta är det miljöintresset som lockar till utbildningen, men även möjligheten att arbeta inom branscher som textil och energi.

Monica Ek är professor och chef vid avdelningen för träkemi och massateknik på KTH.

– Eleverna är sugna på skogsindustrin, men vi kan inte erbjuda de arbetsplatserna i Stockholm. Så vägen till roliga jobb är att bege sig till Värmland, sade Monica Ek, professor vid KTH och initiativtagare till resan och fortsatte:

– Ett samarbete mellan KTH och Paper Province är A och O om vi ska ha duktiga utbildade ungdomar i de här branscherna.