Konstfack visade upp 3D-printat från skogen under Stockholm Design Week

Konstfack ställde ut på Nordiska Kompaniet under Stockholm Design Week 2022 i februari med utställningen LAYER BY LAYER. Utställningen har skapats genom 3D-teknik i samarbete med bland andra test- och utvecklingslabbet Circlab i Torsby.

Kan additiv tillverkning revolutionera designbranschen? Det har studenter på Konstfack utforskat och resultatet – tio 3D-printade möbler – visades upp på Nordiska Kompaniet i Stockholm under designveckan 7 – 13 februari.

Bakom utställningen låg sistaårsstudenter på kandidatprogrammet Inredningsarkitektur och möbeldesign. Under höstterminen fick studenterna möjlighet att testköra former på Circlab i Torsby och The Industry i Värnamo och det var delar av resultatet som visades upp på varuhuset.

3D-printad stol

Test- och utvecklingsanläggningarna i Torsby och Värnamo lät studenterna utforska möjligheterna med banbrytande 3D-printrobotar och stora utskriftsvolymer. Tekniken utmärker sig inte bara genom sin utskriftsstorlek utan också genom det biobaserade massamaterialet som printas, vilket kan ge möjlighet till hållbar produktion.

Projektet har gett omfattande insikter och kunskap i hur den här tekniken i framtiden kan användas för möbel- och designproduktion som ytterligare ett verktyg i designerns redan omfångsrika verktygslåda, skriver Nordiska Kompaniet i ett pressmeddelande.

Nyfiken på att göra prototyper med 3D-print och cellulosabaserade material? Läs mer här: Circlab >