Klusterlunch på världsomfattande stålföretag

voestalpine Precision Strip AB höll i klusterlunchen häromdagen och visade upp sin verksamhet för de hungriga gästerna. ”Det var bra uppslutning tycker jag. Kul att så många vill se vad vi gör”, säger Tobias Fischer, sales manager.

Göran Jansson, managing director, inledde klusterlunchen med att berätta om den världsomfattande stålindustrikoncernen, verksam i femtio länder och under fortsatt tillväxt.

– Det är ett spännande bolag att jobba för. Vi är starka, professionella och strävar efter att bli bäst och jag känner att den möjligheten finns – att bli bäst i världen.

Känt rakbladsstål

voestalpine Precision Strip AB ligger i Munkfors och tillverkar bland annat stötdämparstål, ventilstål, knivstål och stål till pappersindustrin. Mest kända är de kanske för tillverkningen av rakbladsstål som startade redan 1905.

Företagets långa historia sammanfattas på whiteboarden. Munkfors bruk anlades redan på 1600-talet och 1829 slogs det ihop med Uddeholm.

– I slutet på 1800-talet skedde de första försöken med kallvalsning. Uddeholm köptes av Böhler 1990 och 2007 blev vi uppköpta av österrikiska voestalpine. 2015 bytte vi namn till voestalpine Precision Strip AB, säger Göran Jansson.

Medan fläskfilén och potatissalladen avnjuts knyts nya kontakter. Bordsgrannen Jennica Ivarsson som är teammanager på Semcon berömmer klusterluncherna som fenomen.

– Det är ett intressant koncept att blanda folk från olika företag, att träffas och nätverka och få information om vad som händer.

Tobias Fischer på voestalpine håller med.

Sightseeing i produktionen

– Klusterluncherna är ett bra tillfälle att träffa de andra företagen i Paper Province och som värd fick vi möjlighet att visa upp vad vi gör. Det inte så många som varit ute på ett stålverk och sett hur det går till och vad vi kan göra.

När maten är uppäten delas gästerna in i fyra grupper som beger sig ut på sightseeing i produktionen. Vi får se hur stålprodukterna blir till av tunt, tunt stål på stora rullar.

-Häftigt att man kan bedriva en sådan världsomfattande verksamhet i lilla Munkfors, säger en nöjd besökare.