Kläder av trä och återvunnen textil säljs snart på H&M

Den 26 mars blir en historisk dag. För första gången kommer kläder, till hälften tillverkade av trä, till hälften av återvunnen textil att säljas i närmare 100 H&M-butiker runt om i världen. Bakom det klimatsmarta materialet står Kristinehamnsföretaget Renewcell.

En av de största miljöbovarna är textilmarknaden. Framställningen kräver bland annat mycket vatten och kemikalier. Ett sätt att minska dess miljöavtryck är genom att återvinna textil. Renewcell i Kristinehamn har därför tagit fram Circulose® – ett material av utslitna och återvunna kläder, som gör klimatavtrycket näst intill obefintligt.

I slutet av mars blir materialet för första gången tillgängligt för allmänheten i form av en blå klänning som ingår i kollektionen Conscious exclusive hos modejätten H&M. Klänningen består till 50 procent av Circulose och till 50 procent av FSC-märkt skog.

– Det här är en milstolpe för modebranschen. För första gången kommer människor kunna gå in i en butik och köpa kläder gjorda av Circulose – sannolikt världens mest hållbara modematerial. Vi är enormt stolta över att lansera denna innovation tillsammans med H&M Group, ett företag med en djärv hållbarhetsagenda, kommenterar Patrik Lundström, vd hos Renewcell, i ett pressmeddelande.

Fler plagg på marknaden

Lanseringen med H&M är den första av ett flertal planerade samarbeten med globala varumärken under 2020. Renewcells plan är att snabbt växa och öka sin återvinningskapacitet. Siktet är ställt på 250 000 tons kapacitet – motsvarande en miljard plagg, till 2025.