Kartong från Stora Enso Skoghalls bruk i nya snusdosor av papp

Nu finns snusförpackningar av kartong i stället för plast, som varit det dominerande förpackningsmaterialet i flera år. Snustillverkaren SNTP står bakom den nygamla förpackningen och kartongen är värmländsk – från Stora Enso Skoghalls bruk på Hammarö.

Gamla tiders snusdosor var gjorda av papp och nu gör materialet comeback i snusvärlden. Enligt uppgift i PackNews säljs årligen cirka 270 miljoner snusdosor av plast i Sverige.

– Det är egentligen häpnadsväckande, att en så här stor industri inte har kunnat utveckla alternativ till plast, som står för en så betydande del av miljöförstöringen i inte minst havet, säger Nils Djurklou i en intervju med Dagens Industri.

Foto: SNTP

Han företräder företaget ”Snö No Tobacco Products AB”, förkortat SNTP, som står bakom de nya snusförpackningarna. Pappförpackningarna liknar tablettaskar och innehåller portionspåsar med ett vitt snus kallat Snö. Snuset är fritt från tobak och består av växtfiber och nikotin med olika smaksättningar.

Kartong från Stora Enso Skoghalls bruk för lyxig naturkänsla

Materialet i snusaskarna är Stora Ensos falskartong CKB Nude, som produceras vid bruket i Skoghall i Värmland. Det är en obelagd, flerskiktskartong tillverkad av oblekt pappersmassa som ger slutprodukten ett naturligt utseende. Kartongen används ofta i förpackningar för livsmedel, drycker och kosmetika.

Den nya snusförpackningen baseras på en idé av Nils Djurklou om en plastfri snusdosa. Förpackningen har sedan utvecklats av honom i samarbete med Stora Ensos designavdelning.

SNTP säljer nu sitt pappförpackade snus hos ett mindre antal återförsäljare samt på nätet. Men enligt vad Nils Djurklou uppger till DI kan SNTP tänka sig att agera underleverantör av sina kartongförpackningar även till andra snusproducenter.