Karlstadstudenter är innovationsvinnare av SKAPA-priset

Nu är årets SKAPA-pristagare utsedda i Värmland och till den nationella finalen skickas två bolag som möter behov inom hållbart byggande och psykisk ohälsa och utanförskap bland universitetsstudenter.

Årets länsvinnare

Studenterna som startat Woodbe Engineering heter John Segolsson och Filip Palosaari och tog sin examen i byggteknik på Karlstads universitet i år. Woodbe Engineering har utvecklat en lösning som gör det möjligt att bygga en trästomme utan skruv eller mekaniska förbindelser i metall. Genom att istället skapa ett självlåsande stomsystem bidrar lösningen till att förkorta byggtider, att utveckla det industriella byggandet och bidra till ett mer hållbart byggande.

– Det var läraren Malin Olin, proprefekt byggteknik, som först kontaktade oss på Grants and Innovation Office, GIO, om studenterna bakom Woodbe Engineerings idé, säger Patrik Bångerius, innovationsrådgivare på GIO. Malin var också med på vårt första innovationsrådgivningsmöte. Det är roligt att se att våra utbildningar, vår forskning och våra studenter skapar nya hållbara lösningar som är av högsta klass.

Årets SKAPA-talang för unga innovatörer

Fyra studenter, från flera olika program på Karlstads universitet, skapade Zimify Group som är en digital plattform (app) som är avsedd för universitetsstudenter vars syfte är att förebygga psykisk ohälsa och utanförskap. Appen gör det enklare att hitta pluggvänner genom att söka på kurs- eller programval. Appen utesluter bilder eller mer privat information och ger därför studenten en chans att nätverka med andra studenter utan att behöva bli dömd för ens utseende, läggning, etnicitet, religion eller hudfärg.

-Mostafa Ismail, som studerar till civilingenjör i Kemiteknik på Karlstads universitet, hade grundidéen och har byggt ett bra team med studenter från olika program, säger Patrik Bångerius. De har fått stöd och råd från bland annat Drivhuset, Kickstart Network Värmland, Digital Well Arena och till hösten kommer Zimify finnas tillgängligt för studenter på Kau genom samarbete med Rethink:Kau. Vi uppmanar studenter som vill förverkliga sina idéer att först vända sig till Drivhuset, som ser till att deras idéer ska få rätt stöd vid rätt tid och av rätt aktör.

Prisutdelning

Den regionala prisutdelningen för de två länsvinnarna arrangeras den 15 september i vanlig ordning hos Landshövdingen i Värmland, Georg Andrén. Då får vinnarna sina prischeckar, blommor och diplom. Vid prisutdelningen delar SEB-banken också ut ett hederspris. De regionala vinnarna får, förutom äran, även 10 000 kronor och kommer att representera Värmland vid den stora riksfinalen i Stockholm den 12 november.

SKAPA-priset

SKAPA-priset är ett av landets största och mest prestigefyllda innovationspris som delats ut varje år sedan 1986. Det nationella priset är, förutom äran, 500 000 kronor och vinnaren kan kalla sig svensk mästare i innovationer. Huvudsyftet med priset är att ge stöd till innovatörer/uppfinnare för att de ska få möjlighet att utveckla sina idéer till kommersiella produkter och tjänster. Att stimulera innovationsviljan i Sverige är en nationell angelägenhet för att få en ökad tillväxt och därmed skapa fler jobb.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.