Karlstads Energi bland Sveriges mest jämställda energibolag

Delad sexa bland 268 energibolag i Sverige – Karlstads Energi tar plats på gröna listan när jämställdheten i branschen undersökts.
– Mycket glädjande att vårt arbete för ett mer jämställt bolag har gett resultat, säger Monika Bubholz (MP), styrelseordförande i Karlstads Energi.

Det är Kraftkvinnorna som står bakom undersökningen som presenterades för energiminister Anders Ygeman (S) tisdag 22 juni. Kraftkvinnorna är ett ideellt nätverk inom energibranschen som grundades 2015 med syftet att öka jämställdheten i branschen.

Kraftkvinnorna har undersökt jämställdheten i 268 svenska energibolag med hjälp av officiellt publicerad data och statistik.

Mer än hälften av bolagen får noll poäng i undersökningen. Karlstads Energi får två av tre möjliga poäng och placerar sig därmed på en delad sjätte plats i studien.

– Andelen kvinnliga avdelnings- och enhetschefer har ökat från sex procent 2015 till 37 procent 2020. Totalt har andelen kvinnor i bolaget ökat från 20 till 24 procent under samma period. Vi har en bit kvar till ett helt jämställt bolag men vi har kommit några steg på vägen, säger Camilla Christensen, HR-chef på Karlstads Energi

Undersökningen har gjorts genom att tre olika kategorier poängsatts utifrån andelen kvinnor i personalen, andelen kvinnor i styrelsen och huruvida vd eller styrelseordförande är en kvinna. Karlstads Energi får två poäng då bolagets styrelse består av 42 procent kvinnor och har en kvinnlig styrelseordförande. Andelen kvinnor i personalen har på Karlstads Energi ökat från 20 till 24 procent sedan år 2015.

Här kan du läsa mer om undersökningen.