
Kaffesäckar och sågspån i nästa generations kajaker, longboards och paddleboards
Ett av Paper Province nyaste medlemsföretag är Melker of Sweden. Deras vision är att kunna ge sågspån och gamla kaffesäckar nytt liv som longboards, paddelbrädor och kajaker.
Ända sedan Melker of Sweden började tillverka friluftsprodukter 2015 har ambitionen varit att göra det så miljöriktigt som möjligt. På samma gång vill man göra oslagbart snygga produkter. En kombination som är utarmande att få till. Men med draghjälp från Paper Province och Sting Bioeconomy, samt material- och metodutveckling ihop med RISE Research Institutes of Sweden och testanläggningen Circlab, har de snart tagit sig till målet: snygga, 3D-printade longboards, paddleboards och kajaker av biobaserat material.
– Längre fram ser jag framför mig att vi tillverkar flera andra typer av produkter på samma sätt. Till och med cyklar. Möjligheterna för produktutveckling är oändliga, säger Pelle Stafshede, vd och kreativ chef på Melker of Sweden.
Återvinns
Materialet som används i printprocessen kan återvinnas och användas till nya produkter. Dessutom kan produkterna skräddarsys för att passa olika specifika behov.
– Alla ser ju inte likadana ut och har inte samma förutsättningar, med vårt unika ekosystem och produktionsmetod kan vi tillgodose alla målgrupper med skräddarsydda produkter – helt cirkulärt, säger Pelle Stafshede.
Lokala samarbeten
På sin resa har Melker of Sweden korsat vägar med intressanta företag som lett fram till cirkulära och hållbara samarbeten. Som Stora Enso till exempel, som varit med och utvecklat det träbaserade biokompositmaterialet.
Löfbergs är ett annat företag som har hakat på. Deras uttjänta kaffesäckar används i produktionen av en 3D-printad longboard som är uppbyggd av bioplast och sågspån från Moelvens lokala sågverk.

Anders Thorén från Löfbergs med en av de många jutesäckar som blir över i kaffeproduktionen och som nu kan återanvändas för att ge exempelvis paddleboards en snygg finish.
– På Löfbergs jobbar vi mycket med hållbarhet och tar ansvar för både människor och miljö. Att ta hand om vårt avfall på ett smart sätt är en viktig del. Vi återvinner i stort sett allt vårt material. En del av vårt kaffe köper vi i de här jutesäckarna och på ett år blir det ungefär 30 000 säckar, säger Löfbergs PR-chef Anders Thorén.
Sluter hållbarhetscirkeln med ny tjänst
Senare i sommar lanseras tjänsten Melker Move där företag och privatpersoner kan abonnera på kajaker och paddelbrädor.
– Det här är vårt koncept för delningsekonomi. Dels för att tillgängliggöra våra produkter på ett enkelt sätt, men också för att det är bättre för miljön att hyra den här typen av produkter, som de flesta ändå inte använder varje dag, säger Pelle Stafshede.
De som abonnerar kommer enkelt komma åt kajakerna genom blåtandsteknik i mobilen.
– Primärt kommer vi att sälja tjänsten till företag i området som kan ha det som friskvård för sina anställda, men det blir också öppet för privatpersoner. På sikt hoppas vi kunna utöka det här på platser längs med klarävsdeltat, västkusten – ja kanske till och med hela världen.

Pelle Stafshede förklarar processen med att 3D-printa en longboard av träbaserat material. Bakom Pelle skymtar en utställning om processen och testmiljön The Wood Region som drivs av Paper Province projekt Bioinno, finansietat av bland annat Europeiska regionala utvecklingsfonden.