Jonas gröna idé stöttas med 50000 kronor 

Paper Province stöttar innovativa privatpersoner med upp till 50 000 kronor. Kravet är att man har en företagsidé som bidrar till hållbar utveckling. Jonas Hammar är en av dem som fått stödet. – Det har varit oerhört värdefullt för mig, säger han.Sollefteåbon Jonas Hammar producerar värme av solenergi. Han har utvecklat ett sätt att få solpaneler att ge större effekt och mer energi – även i mycket molnigt väder.
Så här kommer Solfirmans solpanelsvägg att se ut.
– Jag fokuserar på att minska värmeförlusten och få panelerna att fungera längre på vintern, säger han.Han började intressera sig för solenergi redan i skolåldern.– I nian gjorde jag en solfångare på tekniken som klasskamraterna grillade korv vid, minns han.

Fungerade över förväntan

2015 sa han upp sig från jobbet som datasäljare på IBM i Dublin för att fullfölja sin dröm.– Jag ville göra något som alla har nytta av.Jonas flyttade till Sollefteå och började arbeta på Eon företagskundtjänst som energirådgivare och solpanelsexpert med siktet inställt på att lära sig allt om Sveriges energibehov. Under tiden utvecklade han sina egna paneler, labbade och testade. Det visade sig att hans idéer fungerade över förväntan.

Minskade koldioxidutsläpp

Nu är han framme vid målet. Solfirman AB är under bildning, patentet är inlämnat och flera stora företagskunder har redan visat intresse.– Samtal med Öviks energi och två andra fjärrvärmebolag förs. Ett annat företag, ett av Sveriges största, kommer att testa panelerna och slår det väl ut kommer de att installera över 600 paneler på en vägg.Solpanelerna värmer luft och möjliggör stora energibesparingar. Det är tjugo gånger lättare att värma luft än vatten, förklarar Jonas.– Det är oerhört effektivt. Panelerna tar tillvara på 90 procent av solljuset och omvandlar det till värme. Kunder kan halvera sina uppvärmningskostnader och göra miljön en stor tjänst genom minskade koldioxidutsläpp och renare luft.

Tar tillvara på solstrålarna

Solfirmans paneler placeras på väggarna och inte som traditionellt på taken.– I stora delar av Sverige ligger snö på taken under flera månader. Den tid då fastighetsägaren behöver värmen som mest. Genom att placera dem på väggen tar man tillvara på solstrålarna även när solen står lågt på himlen.

Biobränslet kan användas till annat

En annan fördel, tycker Jonas, är att fjärrvärmeverk som använder hans paneler blir mindre beroende av biobränsle och att flisen kan nyttjas till andra mer förädlade produkter.– Skogsråvara är oerhört värdefullt för Sverige. Det är den som ska hjälpa oss att ersätta olja. Jag tycker det är bättre att den används till exempelvis produktion av flygbränsle, oljor och textilier än att eldas upp i fjärrvärmeverk.

Stöd till innovatörer i tidiga skeden

I projektet Stöd till innovatörer i tidiga skeden delar Paper Province ut bidrag till innovatörer med klimatsmarta idéer tillsammans med industriklustren Triple Steelix i Bergslagen och Processum i Västernorrland. Det är ett sätt att hjälpa idébärare i hela Sverige att i ett tidigt skede komma vidare i processen för att så småningom få ut sin produkt eller tjänst på marknaden. Pengarna kommer från statliga Vinnova.Med hjälp av stödet har Jonas Hammar kunnat utveckla mätutrustning och programmeringstjänster.– Stödet är ett otroligt värdefullt bidrag för min utveckling. Tack vare mätutrustningen har jag lyckats förbättra panelerna och gjort dem trettio procent effektivare.Läs mer om projektet Stöd till innovatörer i tidiga skeden här