Intresset för branschen växte bland blivande ingenjörer

I tisdags fyllde projektet Klimatsmart innovation en buss med ingenjörsstudenter från Chalmers och tog dem med till Värmland. Här fick de träffa Nordic Paper, Stora Enso Skoghall, BillerudKorsnäs Gruvön, Somas, BTG, Cellcomb och Triton. Det blev en fullspäckad dag med studiebesök, föredrag, inspirationsföreläsning och god mat. Men viktigast av allt! Nya kunskaper och nytt intresse för oss och vår bransch väcktes till liv bland de blivande ingenjörerna.

Innan resan var kunskaperna och åsikterna om pappers- och massabranschen blandade. Några visste mer, några mindre. Vissa sa att det inte var branschen för dem, medan andra absolut kunde tänka sig arbeta inom den. Glädjande nog har både kunskaperna och intresset ökat bland ingenjörsstudenterna som var med. Och extra uppskattat var det att få ta sig en titt in i två av verksamheterna.

– Jag tycker att det har varit intressant att se hur det fingerar i praktiken. Jag har nyss läst tillverkningsteknik men inte fått se något och det vill man ju. Så det här var bra, sade Sara Brandel som läser till design och produktutvecklings ingenjör vid Chalmers.

Bredden av deltagande företag var även väldigt uppskattad.

– Det var kul att det var så många olika företag, att det till exempel var de som arbetar med mätinstrument och andra med valsar, sade Alfrida Magnusson, som även hon läser design och produktutveckling.

Branschen blir mer intressant
Paper Province-resan har blivit en tradition, varje år arrangeras den för ingenjörsstudenter på Chalmers och Karlstads universitet. Och varje år väcker den större intresse för branschen bland de blivande ingenjörerna. Många säger innan resan att de kanske eller inte kan tänka sig arbeta inom branschen men har efter ändrat sig till att säga ja på samma fråga.

Det faktum att besöken, möjligheten att se branschens bredd och verksamheterna i verkligheten, stärker intresset och i vissa fall skapar ett helt nytt, gör denna resa viktig. Medlemsföretagen får visa upp sig. De ger studenterna möjlighet att se att vi är en spännande, framåtsträvande bransch där mycket händer och där stora karriärmöjligheter kan erbjudas.

Image

Malin Hildén

Kommunikatör


+46 (0)70 219 08 98
malin.hilden@paperprovince.com