Intertechnas lilla supersensor revolutionerar industrin

Paper Province medlemsföretag Intertechna bryter ny mark med en prisbelönt sensor, som använder artificiell intelligens för att varna om produktionen beter sig underligt. En liten men väldigt smart innovation som kan spara industrin mångmiljonbelopp.

Att mäta är att veta brukar det heta. Det har det värmländska familjeföretaget Intertechna tagit fasta på. De är experter på mätning och tillsyn i produktionsmiljöer och säljer, installerar och kalibrerar olika typer av mätsystem. Marknaden finns främst i Norden och kundregistret rymmer allt från stora skogs- och pappersindustrier till mindre verkstadsbolag.

– Allt vi gör går ut på att öka kundernas tillgänglighet och kvalitet i produktionen. För att de ska slippa driftstörningar och snabbt komma på banan igen ifall problem uppstår, säger Intertechnas VD och säljchef Lars Djuvfeldt.

I lokalerna på Hammarö finns deras showroom och kontor samt ett labb som används för att kontrollera och kalibrera kundernas mätverktyg. Vanligast är instrument som mäter tryck, luft, vibration och temperatur, för att fånga upp produktionsvariatoner och driftid.

Stolta vinnare av Scanautomaticpriset, som delades ut i Göteborg tidigare i oktober

Vinnande Internet of Things-lösning
Det senaste och hetaste inom övervakning är uppkopplade system. Intertechnas IoT-system, vilket står för Internet of Things, är också en av anledningarna till att företaget expanderar. Förfrågningarna är många och Intertechna söker personal för att kunna svara upp till behovet.

Just nu har Intertechna anledning att vara extra stolta över sina IoT-system. Deras nyaste övervakningslösning, Bluvision, har nämligen vunnit första pris för bästa innovation på den stora process- och automationsmässan Scanautomatic. Intertechna var nominerade till priset i hård konkurrens med stora multinationella bolag.

Bluvision-sensorn är inte mycket större än ett USB-minne men innehållet är storartat. Den varnar nämligen om en maskin börjar få problem. Givaren samlar in maskindata och skickar den trådlöst till en molnbaserad tjänst som med hjälp av artificiell intelligens kan upptäcka avvikelser. Slutanvändaren, till exempel en maskinoperatör, får ett larm och kan förebygga felen. Ett undvikt haveri kan innebära stora besparingar, rentutav miljonbelopp för en stor industri.

– Det mest unika med produkten är att en så liten investering kan ge så mycket tillbaka. Investeringen är mindre än en tusenlapp och sensorn monteras på några minuter på alla typer av maskiner, utan kablar. Det enda som krävs är ett eluttag och internetuppkoppling, förklarar Lars.

Lars upptäckte sensorn på en industrimässa i Tyskland och blev omedelbart förtjust. Några år senare gjorde Intertechna sin första installation och har sedan dess levererat ett hundratal system. Bland annat till pappersbruk som BillerudKorsnäs Gruvön, Stora Enso Skoghall och Ahlstrom-Munksjö i Jönköping, men också till bryggerier, vindkraftverk och biltillverkare. Idag är Intertechna ensam distributör för Bluvision i Norden.

Ökar värdet på gammal utrustning
IoT-system kan installeras på alla typer av maskiner, nya som gamla. Men störst potential finns i de äldre maskinparkerna. Att uppgradera sin befintliga utrustning med moderna mät- och övervakningssystem lyfter maskinernas värde och förlänger dess livslängd tack vare ökade möjligheter till förebyggande underhåll.

– Lättillgänglig teknik som Bluvisionsystemet gör att alla har råd att övervaka sin produktion och öka tillgängligheten. Det innebär en jättepotential både för oss industrin, säger Lars.

Image

Annica Åman

Kommunikationsansvarig

+46 (0)70-250 94 43

annica.aman@paperprovince.com