Innovationer från skogen presenteras vid investeringsforumet A-match

Den 7 november hålls den åttonde upplagan av A-match i Karlstad. Åtta imponerande startup-bolag pitchar då sina produkter och lösningar inför investerare med målet att trappa upp utvecklingen av innovationerna som kan förändra marknaden. Bland dessa finns innovationer från skogen.

A-match ett investerarforum där startup-bolag ges möjlighet att presentera morgondagens affärsidéer. I år är det åtta bolag som intar scenen på Nöjesfabriken i Karlstad den 7 november. Samtliga är utvalda av en jury och har potential att växa till succéer.

Bland dessa finns Ecopals, som samverkat mycket med Paper Province. De har utvecklat Greenwood — ett byggmaterial gjort på formpressat papper för tillverkning av till exempel skivor inom möbel- och byggindustrin som till exempel kan användas som dörrar, bänkskivor och garderober. Produkten baseras på helt naturliga fibrer utan kemiska tillsatser och kräver 60 procent mindre material vid tillverkning jämfört med traditionella byggmaterial.

Skogen flyttar in till kontoret

Med bland bolagen finns även Nature Station. De erbjuder framtidens hälsorum för att hjälpa arbetsplatser minska stillasittande, stress och psykisk ohälsa genom att integrera friskvården i arbetet. Nature Station består av en modul som gör det möjligt att ta en skogspromenad utan att lämna kontoret. Insidan är utrustad för att ge intryck från naturmiljöer med hälsofrämjande sinnesintryck med hjälp av bild, doft och ljud. Modulen är utrustad med löpband och möjliggör digitala promenadmöten med röststyrd anteckning och AI-assistans.

Imponerande process för imponerande massa

Bland bolagen återfinns även Kanadensiska Hejmas. De har utvecklat en process för produktion av pappersmassa från åkeravfall. En process som släpper ut 88 procent mindre CO2, använder 80 procent mindre vatten och 70 procent mindre kraft och tid, jämfört med traditionella metoder. Hejmas teknologi kan producera industriell- samt medicinsk kvalitet på massa utan att använda hård sulfid- eller kloridkemi.

Säkerhet och hälsa

Övriga företag erbjuder lösningar och produkter kopplat till säkerhet och hälsa:

Inshore har utvecklat en segelbåt av linfiber med fällbar mast, köl och roder. Det gör den smidig att sjösätta och transportera med trailer.

MeWe&You Health arbetar för att göra det lättare för kvinnor att gå igenom klimakteriet med en app utrustad med maskininlärning och AI.

Swöm har utvecklat livräddande badkläder som stoppar drunkningsolyckor.

ERayzer har tagit fram en belysningslösning som kraftigt förbättrar sikten vid mörkerkörning.

Nordic AI Solutions har utvecklat ett AI-verktyg som omvandlar samtal mellan läkare och patient till patientanteckningar vilket sparar tid till patientvård.

Det som samtliga tävlande i A-match har gemensamt är att deras produkter och lösningar är hållbara, inte bara när det kommer till miljö utan även ur sociala, ekonomiska och jämlika aspekter.

Investera i företagen

Bakom A-match står Almi som får stöd av många partners, däribland Paper Province. Läs mer om A-match här. Som investerare har du fortfarande chans att anmäla dig till eventet den 7 november i Karlstad.