Fick nytt perspektiv på jämställdhetsfrågorna

På Valmet på Lamberget arbetar närmare 600 personer, en stor majoritet är män och väldigt få är icke infödda svenskar.

– I framtiden kan vi inte fortsätta att ha en arbetsplats där i princip alla är födda i Värmland och de flesta är män. Det fungerar inte, säger Erik Kornfeld, platschef.

Erik Kornfeld var en av deltagarna på kursen ”Inkluderande ledarskap” som Paper Province anordnade i höstas. En utbildning med syfte att få företagen att inkludera jämställdhet och mångfald i sitt utvecklingsarbete.

Erik har alltid sett sig själv som en person som arbetar för en jämställd arbetsplats där alla ska behandlas lika – även innan kursen. Men när kursledaren frågade ”ja, men vad gör ni konkret då?” kände han att det var lite svårt att hitta ett svar.

Nytt fokus

Kursen gav honom ett nytt fokus och perspektiv på jämställdhetsfrågorna.

– Jag tänkte efter; hur ser det egentligen ut idag? Jag tog upp det i ledningsgruppen och vi lyfte upp jämställdhetsfrågan på bordet på ett annat sätt.

Han skickade ut sin ledningsgrupp på normspaning för att undersöka hur det står till på de olika avdelningarna och alla var överens om att det här är viktiga frågor.

– Vi har börjat, är en bit på väg, men har som alla andra lång väg kvar. Det är en bra början att inte bara se jämställdhet som självklart utan att lyfta blicken och tänka efter.

Förändringsarbetet pågår

Han ger några exempel på frågor som diskuteras i förändringsarbetet som nu pågår på Valmet.

– Vi har ofta en stor majoritet manliga sökande till ingenjörstjänster. Vad beror det på? Kanske ses vi inte som så attraktiva för alla? Vi borde kanske utforma våra platsannonser på ett annat sätt för att attrahera en bredare bas av sökande?

– Majoriteten som läser på universitet och högskolor är kvinnor. Om vi inte kan rekrytera kvinnor i samma omfattning som män kommer vi inte kunna knyta till oss de talanger vi behöver i framiden.

– Vissa avdelningar är väldigt mans- eller kvinnodominerade. Det blir lätt en miljö, en jargong, som inte är alltid är hälsosam. Är det något i miljöerna som gör att det till exempel är få kvinnor på gjuteriet och få män på ekonomiavdelningen. Eller vad beror det på?

– Om inte alla är medelålders vita män födda i Värmland har man en bättre chans att få bra diskussioner med flera infallsvinklar. Men det är inte bara män/kvinnor det gäller, vi behöver få in mer folk med annan bakgrund. I synnerhet vi som jobbar väldigt internationellt och i princip alltid säljer på export.

Är du intresserad av att vara med på utbildningen i inkluderande ledarskap? Anmäl ditt intresse här.

 

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com