Inget uppdrag är för krångligt för Camatec

Camatec är ingenjörer och projektledare med fokus på maskiner och konstruktion, men de är inte som alla andra. De älskar nämligen utmanande och lite krångliga uppdrag. Sådant som gör skillnad – på riktigt. Som att göra en ny stödkonstruktion till regalskeppet Vasa.

Konstruktion, analys och beräkning är hörnstenarna i Camatecs erbjudande och det är inte ovanligt med utmanande och häpnadsväckande uppdrag. Regalskeppet Vasa har de jobbat med under flera år.

Per Schjelderup

– Här pratar vi om nästan 3000 ritningar, för 27 helt unika vaggor med ca 2500 unika belastningspunkter sammanlänkande som en så kallad space frame. Detta gör att det ömtåliga skeppet tas omhand på ett mycket bra sätt. Dessutom med en design som skall smälta in i museets miljö och besöksupplevelse på ett sömlöst sätt, berättar Per Schjelderup, platschef på Camatecs Stockholmskontor.

Camatec är medlemmar i Paper Province där flera av kunderna också finns. Många av uppdragen kommer från skogsbruk, energi, bygg, papper, kartong och massa, men även från helt andra branscher.

– Våra projekt spänner vitt och brett, men den gemensamma nämnaren är att vi gillar helhetslösningar och att få vara med från A till Ö. Då blir det bäst resultat, säger Sanna Hedman, maskiningenjör på Camatec i Karlstad.

Individerna viktigast

Huvudkontoret och drygt 40 av 75 anställda medarbetare finns i Karlstad. Utöver det har Camatec kontor i Årjäng, Västerås och Stockholm.

– Vi tycks suga åt oss helt fantastiska, nyfikna människor som man knappt tror finns. Det är deras drivkraft och dynamik som gör jobbet så kul. Personalen brinner verkligen för det vi gör och personifierar vårt motto – ”på riktigt”, säger Per Schjelderup.

”På riktigt” är mer än en slogan du hittar på webben eller på en kaffemugg, den genomsyrar hela verksamheten.

– På Camatec säkerställer vi att allting funkar på riktigt och sitter inte fast i våra datorprogram. Vi är duktiga ända ner på skruv- och mutternivå och allt vi skapar testar vi i verkligheten. Då krävs det att alla som jobbar här har ett gediget intresse för hur saker och ting funkar, säger Sanna Hedman.

Styrka i bredden

Alla speciallösningar och kreativa utmaningar som Camatec ställts inför och löst har byggt en stor kunskapsbank, full med kluriga lösningar som ofta kommer väl till pass i helt andra branscher är de kanske först utformades för.

– Där andra tackar nej tackar vi ja. Vi triggas av sådant som kan verka helt omöjligt och bara måste sätta klorna i det, säger Sanna.

Camatec samverkar gärna med andra företag i Paper Province och har innovativa samarbeten igång. Bland annat med Inwoco som utvecklar ytterväggar av trä som ska effektivisera byggbranschen och sänka dess klimatavtryck.

– Våra kunder och medarbetare vill bidra till något viktigt och putta världen i rätt riktning. Vi är snart 100 ingenjörer som vill förändra världen och kan vi göra det tillsammans med andra företag så får vi större kraft och fler spännande uppdrag som gör skillnad, säger Per.

Sanna Hedman, maskiningenjör och kollegan Annelie Gustavsson, konstruktör och projektingenjör, är båda involverade i det unika projektet med Vasaskeppets nya stöttning. Istället för att bara skriva om alla spännande projekt berättar Camatec som sina kundcase genom illustrationer som genomsyrar deras lekfulla kommunikation.

 

Image

Annica Åman

Kommunikationsansvarig och teamledare

+46 (0)70 250 94 43

annica.aman@paperprovince.com