Ingenjörsstudenter från Chalmers besökte värmländska företag

Efterfrågan av ingenjörer är stor. Enbart inom Paper Province drygt 100 medlemsföretag förväntas många behöva anställas inom snar framtid. Igår togs ett steg på vägen. Då fylldes en buss med ingenjörsstudenter från Chalmers som fick följa med och träffa sju av våra framgångsrika medlemsföretag.

Sedan många år tillbaka arrangeras resor för ingenjörsstudenter för att ge en inblick i vad man kan arbeta med i Värmland kopplat till skogsbaserad bioekonomi. Det är en unik chans för studenterna att utöka den teoretiska kunskapen och för företagen att visa upp sig som attraktiva arbetsgivare.

– Det här är en riktigt spännande resa och det är kul att komma iväg från skolbänken och se annat. Inte bara sitta och räkna matte och fysik utan få se det riktiga, det som händer i arbetslivet. Jag är från Skåne och där har vi inte så mycket skogsindustri, så jag kan inte så mycket om den innan. Men det är spännande, så vi får se om det är något jag kommer att jobba inom i framtiden, sade Carl Nilsson, som läser industriell ekonomi vid Chalmers.

Med på årets resa var BTG, Somas, Stora Enso Skoghall, Nordic Paper Bäckhammar, ÅF Pöyry, BillerudKorsnäs Gruvön och Karlstads Energi – sju företag, från papper- och massatillverkning till el, komponenter och konsulttjänster. Alla kopplade till skogsbaserad bioekonomi.

– Vi har varit på föreläsningar på olika företag och fått höra hur tillverkningen går till och hur maskinerna fungerar. Vilka saker som en ingenjör kan arbeta med efter examen. Det var väldigt lärorikt. Jag rekommenderar andra att hänga med på den här resan. Den gav en snabb presentation av hur framtiden kan se ut för dig. Hur företagen fungerar och vilka arbetsmöjligheter som finns inom olika branscher. Det var omfattande och mycket spännande, sade Ahmed Aboumoustafa, som läser till ingenjör med inriktning på teknisk design.


Den 27 mars träffade 36 ingenjörsstudenter från Chalmers sju av Paper Province medlemsföretag. Här besöker de Stora Enso i Skoghall.

Under dagen bjöds det på tre studiebesök.

Vid besöket på Nordic Paper i Bäckhammar fick de se sig om och lyssna till presentationer från ingenjörer därifrån samt BTG och ÅF Pöyry.

Karlstads Energi visade upp sin “heta” anläggning. Ni vet väl att värme är en biprodukt vid energiproduktion.

Mathias Bergqvist och Eric Hellström läster samhällsbyggnadsteknik. Det var ett av alla program som fanns representerat bland de blivande ingenjörerna.

Carl Nilsson uppskattade möjligheten att komma ifrån skolbänken och få en inblick i arbetslivet.

“Jag är väldigt intresserad av kemi och skulle nog kunna tänka mig att jobba inom pappersindustrin”, sade Emma Feldt som läser nanoteknik.

“Många anser att plast är ett stort problem och behöver bytas ut mot något annat. Skogen har en väldigt stor potential och det var spännande att följa med på den här resan och se vad den potentialen innebär”, sade Sofie Svennungsson, som läser kemiteknik.