Ingenjören Louise lämnar Göteborg för jobb i Sunne

Louise Thorén är produkt- och applikationsansvarig på startupbolaget Biosorbe. Till sommaren går flyttlasset för hela familjen från Göteborg till Värmland. Det är tack vare Expedition Värmland som Louise nu kan kombinera en lugnare vardag med ett stimulerande arbete.

– Vi har tänkt på att flytta till Värmland i flera år och när möjligheten hos Biosorbe dök upp i Expedition Värmland föll allt på plats, säger Louise.

Louise Thorén lämnar Göteborg för Sunne.

Hon är utbildad civilingenjör i kemiteknik och har erfarenhet från olja/gasindustrin i Norge och kommer senast från Babcock & Wilcox Vølund i Göteborg. Och hon är en typisk deltagare i Expedition Värmland.

– Vi har skapat en digital arena där värmländska arbetsgivare får träffa headhuntade deltagare som står i startgroparna för att flytta till Värmland. Vår nisch är ingenjörskompetenser inom it och industri som har arbetslivserfarenhet.

Det säger Emma Balderud som tillsammans med Kristina Lindroos startat och driver företaget Ny i Värmland som bland annat jobbar med matchningseventen Expedition Värmland.

Vill addera kompetens

– Vår ambition har alltid varit att addera kompetens till regionen. Annars går företagen bara runt och tar kompetensen från varandra. Vi har en kompetensbrist och det här är ett sätt för arbetsgivarna att komma i kontakt med kandidater de kanske aldrig skulle träffat annars, säger Emma Balderud.

Zara Room och Louise Thorén på Biosorbe.

För Louise som ursprungligen kommer från Kristinehamn var det mötet med Biosorbe som gjorde att familjen som består av två vuxna och två barn till slut tog steget och köpte hus i Värmland.

– Det är en sådan möjlighet att få vara med och jobba med applikationer som verkar för en renare miljö och att få använda skogen som råvara. Vårt mål är att ta fram produkter som är mer hållbara än de som redan finns på marknaden och som ingenjör är det otroligt spännande och motiverande, säger hon.

“En spännande resa”

Biosorbe är ett startupbolag som under hösten 2021 invigde sin fabrik som ligger inne på Rottneros Bruks område i Sunne. Materialet de producerar är modifierad pappersmassa som är vattenavstötande och samtidigt bland annat oljeabsorberande.

– Vi ser väldigt många olika möjligheter för vår produkt när det gäller applikationer på såväl kort som längre sikt och vi har även en del utvecklingsprojekt som vi jobbar med. Det är en så spännande resa, säger Louise.

Emma Balderud, Expedition Värmland.

Och Expedition Värmland är ett framgångskoncept.

– Fyrtio procent av våra deltagare har fått ett arbete hos någon av de arbetsgivare som är med hos oss sex månader efter eventdagen. Det tycker vi är jättebra, säger Emma Balderud.

Och för Louise del handlar det om att kunna kombinera ett stimulerande arbete med en lite lugnare fritid utanför storstaden.

– Jag älskar Vänern och naturen i Värmland och i och med pandemin blev det ännu tydligare att vi som familj ville komma närmre mor- och farföräldrarna för att kunna umgås på ett enklare sätt. Nu längtar jag bara efter att få flytta till sommaren, säger Louise.

20 maj 2022 är det dags för en ny omgång av Expedition Värmland för dig som har ingenjörsbakgrund. Läs mer.