Hynell erbjuder patent med personlig touch

Hynell Intellectual Property är patentbyrån med den personliga framtoningen. Samtliga byråns konsulter har industribakgrund, vilket ger dem möjlighet att erbjuda skräddarsydda lösningar.

Peter Kylin är en välbekant profil i skogsindustrikretsar. Först som patentingenjör på Kvaerner Pulping, sedan som vd på Hynell.

– Jag har en gång sagt att jag skulle vara vd i max fem år, men det blev nitton, säger han med ett skratt.

Skratt är något Peter har nära till. Det är också en egenskap som han vill ska känneteckna Hynell.

– Vi är en grupp erfarna patentingenjörer som har fantastiskt roligt på jobbet. Ett kundnära arbetssätt och ett trevligt bemötande är några av firmans viktigaste ledord, säger han.

Ovanligt med byrå utanför storstaden

Byrån startade 1977 i Hagfors, något som var ovanligt på den tiden.

– Traditionellt sett fanns alla patentbyråer i Stockholm, naturligtvis för att att det är där Patent- och registreringsverket ligger. Förr i tiden var man tvungen att ha fysisk brevgång och man sprang dit för att hämta och lämna dokument, säger Peter Kylin.

Hynells grundare Magnus Hynell arbetade på Uddeholm när han bestämde sig för att starta eget 1977.

Grundaren Magnus Hynell var först anställd som patent- och varumärkesansvarig på Uddeholm i Hagfors. När företaget sålde delar av sin verksamhet blev det mindre att göra och han öppnade egen byrå. Tack vare IT-lösningar såg Magnus Hynell till att hans firma konkurrerade på samma villkor som patentbyråerna i storstaden.

– När Magnus trappade ner 1998 erbjöd han mig att ta över. Det gjorde jag gärna med tanke på att hans byrå var mycket mer responsiv mot kunderna än jag upplevde att de i Stockholm var, säger Peter Kylin.

Kundfokuset blev ett framgångsrikt koncept och efter tolv år med Peter som vd hade firman vuxit till totalt fyrtio anställda.

– Om vi får säga det själva finns det nog ingen byrå som har en sådan kompetens när det gäller papperssidan som vi har. Papper och stål har byggt Hynell, menar han.

Mer flexibla

Sedan 2017 leds Hynell av vd:n Mikael Mattsson, med bakgrund på den största patentbyrån i Europa.

Mikael Mattson, nuvarande vd för Hynell Intellectual Property.

– Jag valde att gå till Hynell som får anses vara en liten aktör, men som är lite mer flexibla. Jag skattar mig lycklig varje dag för den enorma kompetens som finns inom företaget. Dessutom tror jag det är unikt att alla våra konsulter har arbetat inom industrin, därför vet vi hur man bör tänka som kund, säger Mikael Mattsson.

Läs mer om Peter, Mikael och deras kollegor här>>