Hitta lugnet i Happie Camps hotält

Det finns många sätt att använda skogen som råvara. Paper Province medlemsföretag Happie Camp har hittat ett helt eget koncept – ett nätverk av ekologiska naturcampingar.

Tänk er en egen undangömd plats i en skogsglänta vid en sjö. Här hörs bara fåglars kvitter, vattnets kluckande och trädens sus. När solen sänkt sig bakom trädtopparna kryper ni ner i sängarna gjorda av wellpapp i det biobaserade kanvastältet…

Smultronställen i naturen

Happie Camp har startat Sveriges första “hotält-kedja” där de erbjuder turister möjligheten att komma ut till riktiga smultronställen i naturen. Platser där gästerna kan hitta lugnet – och samtidigt ha hög komfort i de inredda tälten.

Staffan Svantesson, grundaren av Happie Camp.

– Hit kommer de som vill komma undan jäkt och stress och söka lugnet i naturen. Vi har fått oerhört fin respons från våra gäster. Någon har till och med sagt ”Det här är det bästa jag gjort”. Är man inte van att vara ute i naturen och koppla av blir det en omvälvande upplevelse, säger Staffan Svantesson, grundare av Happie Camp.

Hotält i Hagfors och på Arnön

I sommar har företaget åtta tält uppställda. Tre i Hagforstrakten och fem på Arnön invid Vänern, varav två just nu sätts upp bredvid varandra med en gemensam uteplats emellan.

– Vi har fått många förfrågningar från barnfamiljer, så de två tälten bredvid varandra är för att tillmötesgå dem.

Ekologiskt och skogsbaserat

Happie Camp är en naturlig del i den skogliga bioekonomin eftersom produkterna och tjänsterna har skogen som bas. Målsättningen är att bli helt ekologiska och skogsbaserade.

– Vi ser till att vår verksamhet kan samexistera med naturen och har en flexibel och mobil lösning för tälten. Och det är viktigt att produktutveckla för att få in ännu mer skogsbaserat. Vi tittar till exempel på nya lösningar för tälten och vill gärna hitta en skogsbaserad textil.

Ett nytt värde för skogsägaren

Företaget samarbetar med skogsägare som hyr ut sin mark.

– Det här är ett sätt att använda skogen till fler saker än avverkning. Har man de här fina platserna i sina skogar så finns det ett annat värde i dem. Det är mark som man kan använda och tjäna pengar på under tiden som skogen växer.

Vegansk gourmetmat

Happie Camp startade sin verksamhet i juni förra året och fick en lysande premiärsommar. Så slog corona-pandemin till, men trots det har de goda förhoppningar att nå sina mål.

– Vår målsättning var femton tält den här säsongen, men på grund av corona blev boknings- och reseläget osäkert och vi sänkte ambitionsnivån något. Istället har vi koncentrerat oss på att bredda konceptet och bland annat lanserat en fantastisk matkasse tillsammans med kocken Josefin Jäger. Den innehåller vegansk gourmetmat.

Paddla i Vänern eller skogstjärnet

De har dessutom inlett ett samarbete med ett annat av Paper Province medlemsföretag, Melker of Sweden som tillverkar och säljer kajaker och andra friluftsprodukter.

– De som hyr tält på Arnön kan hyra Melker of Swedens fina kajaker där. Eller paddla från Inre hamn i Karlstad till Arnön om man hellre vill det. Och bor man på campingen i Hagfors och vill ut på sjön finns tillgång till träkanoter.

Camp i skogen, av skogen, för skogen

Happie Camp är ett av Paper Province nyaste medlemsföretag. Hur kom det sig att ni valde att bli medlemmar i ett skogligt kluster?

– För att komma åt nya innovationer, material och tekniker ville vi vara med och bli vägledda och följa med in i framtiden i den skogsbaserade utvecklingen. Vi hoppas kunna bli ett camp i skogen, av skogen, för skogen, avslutar Staffan Svantesson.

 

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com