Hamburgare får hållbart omslag från Värmland och skogen

Löfbergs Arena och Paper Province-företagen UMV Coating Systems AB och Nordic Paper har utvecklat ett snabbmatspapper som är helt nedbrytbart. Till skillnad mot många andra omslag som innehåller ett tunt skikt plast.

Med drygt 20 000 sålda hamburgare per säsong kan Färjestad BK och hemarenan i Karlstad verkligen göra skillnad när omslagspapperet runt burgarna blir miljövänligare. Bakom satsningen står Löfbergs Arena ihop med UMV Coating Systems och Nordic Paper i Säffle. Pappret finns inte på marknaden ännu, utan är en specialproduktion för att visa vad som är möjligt.

– Vi på Löfbergs Arena arbetar mycket med hållbarhet, precis som våra samarbetspartners. Att göra en sådan här satsning tillsammans med lokala aktörer känns helt rätt. Som en av Värmlands största matproducenter gäller det att vara snäll och visa vägen, säger Örjan Lindgren, enhetschef för mat och dryck på Löfbergs arena.

Lyckad samverkan på värmländska

Nordic Paper, UMV och Löfbergs Arena visar upp det nya pappret som lanserades när FBK vann över Luleå i Karlstad den 12 mars

Nordic Paper i Säffle tillverkar själva pappret utan fluorkarboner. Den tunna barriären som stryks på pappret för att fett inte ska tränga igenom kommer från UMV i Säffle. Till och med trycket är värmländskt och görs i Sunne.

Skyddande plastbarriärer i matförpackningar är nödvändiga och produceras ofta av plast som inte är bra för miljön. Den här unika lösningen däremot är gjord av en biologiskt nedbrytbar och återvinningsbar bestrykning, och pappret går att återanvända för att producera nytt papper.

– Denna typ av barriärkemikalier är väldigt dyra och har tidigare inte kunnat konkurrera med plastbeläggning. Det vi på UMV gjort är att ha utvecklat en helt ny metod att bestryka pappret som gör att betydligt mindre mängder behövs för att uppnå önskad barriäreffekt. Detta förändrar spelplanen i industrin och man kan nu på allvar konkurrera med plasten, förklarar Daniel Ragnarsson på UMV Coating Systems.

Från ax till limpa

– Det här är lite unikt för oss. Normalt sett exporteras våra produkter till konverterare ute i världen och vi träffar sällan slutkonsumenten. Men i det här fallet har vi fått vara med och producera hela vägen från ax till limpa. Från den värmländska skogen och pappersmassan, till greaseproof-pappret, vidare till UMV:s bestrykningsteknik och ända fram till arenan, berättar Marie Stenquist, kommunikationsdirektör på Nordic Paper.

– Syftet, förutom att vi slår ett slag för miljön, hållbarhet och det vi kallar grön urbanisering, är att visa på gemenskap mellan företag baserade i Värmland. Det går utmärkt och är dessutom roligt att jobba utanför sina vanliga områden, säger Marie Stenqvist.