Hållbara förpackningar till höstens skörd

Företaget Karintorps Tomater förpackar höstens tomater i förnybar och återvinningsbar kartong från Stora Enso i stället för att använda förpackningar av plast. Bytet är i linje med företagets tankar om att driva en verksamhet som påverkar både klimat och miljö så lite som möjligt.

Karintorps Tomater ägs och drivs av paret Groenewegen. Verksamhet bygger på gröna tankar och ambitionen är att odla riktigt smakrika, obesprutade tomater. Humlor används för pollinering och skadedjur bekämpas biologiskt. För att minimera matsvinnet går andrasorteringen av tomater till ett grannföretag som tillverkar tomatdressing och andra tomatbaserade produkter.

Foto: Annette Rosen Muntzing

– Min familj har odlat grönsaker i flera generationer. För oss är det viktigt att vara så klimatsmarta som möjligt, i allt från hur vi odlar till vilka förpackningar vi använder, säger Cees Groenewegen.

Förpackningen är framtagen av Schur Pack Sweden AB som använder CKB Nude™ by Stora Enso, som är en helbrun kartong som ger en naturlig känsla och skapar ett organiskt uttryck. Den är 100 % fiberbaserad och livsmedelssäker.

– Vi är stolta att visa upp vår nya förpackningsserie och hoppas att andra i livsmedelsbranschen tar efter, säger Nynke Groenewegen.