Gruvdrift och siffror fascinerar vår nye controller

Fredrik Karlsson Sundell är Paper Province nye controller. En 38-årig ekonom som gillar kluriga utmaningar. Sedan i somras sätter han sig in i Paper Province omfattande verksamhet på heltid. ”Det är ett utmanande och inspirerande jobb med många olika projekt som skiljer sig åt regel- och verksamhetsmässigt”.

Som controller är Fredrik Karlsson Sundell bland annat ansvarig för uppföljning och budgetering, prognoser och rapporter. 

– Det är en hel del att sätta sig in i. Men det är en spännande organisation i en spännande bransch. Och det är förstås roligare att förvalta siffror i en intressant verksamhet. Jag tycker om utmaningar, att få ordning och förstå saker. Det är kul att få det att gå ihop på slutet och göra rapporteringen begriplig.  

Att Fredrik halkade in på just ekonomispåret var lite av en slump. Efter det naturvetenskapliga programmet på Tingvallagymnasiet läste han olika universitetskurser.  

– Det blev juridik, fysik, historia och statskunskap och jag visste inte riktigt vart det skulle leda. Men så träffade jag en kille som berättade om ett superintressant ämne – nationalekonomi.  

Halkade in på nationalekonomi

Fredrik blev inspirerad av sin kompis och halkade in på nationalekonomiprogrammet – och blev fast. Utbildningen breddades även med bland annat företagsekonomi och statistik.  

Redan under studietiden startade han sitt egna bolag där han ägnade sig åt ekonomi och IT. Ett bolag som hängde med länge, men som så småningom byttes ut mot något helt annat. Under en stor del av sitt liv har han nämligen fascinerats av ett något udda ämne – gruvor. Men han blev avrådd av en professor att läsa till geolog på grund av svårigheterna att försörja sig inom området.  

– Men under 2004-2005 började det hända saker. Metallpriserna gick upp, det prospekterades och undersöktes… och det skapades ett behov och en efterfrågan på kunskap inom gruvnäringen. Litteraturen som redan fanns i min bokhylla blev användbar och jag såg ett sätt att tjäna pengar på något som fram till dess främst varit en hobby.  

Utvecklade gruvprojekt

Han började prospektera vid sidan av det ”riktiga” jobbet på Skatteverket i Karlstad. Men konsultuppdragen i gruvindustrin växte och när han 2007 träffade tre andra ”amatörer” med samma intresse så slog de till.  

– Vi startade det gemensamma bolaget Roslagen Resources och i tio år ägnade vi oss åt att utveckla gruvprojekt. 

När han blickar tillbaka ser han det som en styrka att han vågade ge sig in i en ny och relativt osäker bransch. Det har gett perspektiv på tillvaron.  

– Jag försöker komma ihåg det emellanåt. Om man ger sig på att öppna en gruva för tre-fyra miljarder så kan inte andra projekt vara så oöverstigliga. När vi började sågs vi som fyra amatörer i branschen men vi lyckades få in både betydande partners och pengar i projekten.  

Numera är intresset för gruvor inte lika stort. Nu är det familjen och huset i Östra Fågelvik som tar det mesta av hans lediga tid.  

– Tiden går mest åt till att få det löpande att gå runt. Det finns alltid något att göra kring huset. Och det är full fart på mina söner som är fyra och sex år.  

Läser gärna

Men när han lyckas stjäla till sig en ledig stund så ägnar han den gärna åt litteraturen.  

– Istället för att titta på något halvintressant på teve kan man använda tiden till att läsa något intressant. Jag är allätare; det blir historia, fakta och skönlitteratur. Senast läste jag om utvecklingen av JAS Gripen och en biografi om Albert Speer.  

För det är inte bara gruvorna under mark som intresserar Fredrik. Även ovan mark finns sådant som fascinerar.  

– Jag gillar flygplan, de militära jaktplanen är flygets motsvarighet till sportbilar. Det är maffigt att se och höra en Viggen eller Draken dra på för fullt. Det händer verkligen saker med 80 000 hästkrafter under huven.

Nu ser han fram emot ett händelserikt arbete på Paper Province. Med många spännande projekt att sätta sig in i.