Groth & Co hjälper företag ut i världen

Har du koll på ditt företags patent? Paper Province nya medlem Groth & Co hanterade Alfreds Nobels patent för Extra dynamit och har 150 års erfarenhet av global rådgivning.

Byrån erbjuder affärsmässig rådgivning inom patent, varumärken och annan immaterialrätt. Ofta handlar det om att hjälpa exporterande företag ut i världen.

Groth & Co hjälper företag som vill börja exportera internationellt.

– Vi har flera av Paper Province medlemsföretag som kunder. Många av de nya företagen börjar exportera utomlands snabbare än någonsin. Då är det viktigt att ha en patentstrategi klar, säger marknadschef Viktor Backemar.

Byrån har 45 anställda på kontor i Sverige, Spanien, Tyskland och Kina. Kontoren i Alicante och München är strategiskt valda eftersom två av de viktigaste myndigheterna inom immaterialrätt finns där.

Själva tycker Groth & Co att det mindre formatet är bra:

– Att vara personliga är viktigt för oss. Hos oss ska en kund aldrig riskera att försvinna i ett stort maskineri, säger Viktor.

Strategi och registrering

Byrån består av hälften jurister och hälften ingenjörer. Många av dem hjälper till med strategier och ansökningar. Efter en registrering följer administration, juridik och affärsrådgivning kopplat till det.

– Mycket handlar om att göra sökningar och hitta strategier. Våra jurister hanterar tvister, avtalsskrivningar och liknande, säger Viktor Backemar.

Värmlandsbakgrund

Groth & Co var den patentbyrå som lämnade in Nobels patent för Extra Dynamit redan 1879.

Kopplingen till regionen finns på fler sätt än Värmlandsfödde grundaren Lorentz Groth och kunderna inom pappersindustrin. Patentkonsulten Tommy Vikholm är Paper Province kontaktperson och har en lång bakgrund inom pappersteknik, bland annat på Akzo Nobel.

– Jag vill råda era medlemsföretag till att se över avtalen när de arbetar tillsammans. I samarbeten hanteras nämligen ofta företagshemligheter. Det kan handla om att ge varandra rättigheter eller att licensiera ut teknik. Då är det viktigt att reglera vad som kan lämnas ut, avslutar han.

Läs gärna mer om Groth & Co:s historia här byrån har hanterat patenten för exempelvis Alfred Nobels extra dynamit, Thomas Edisons glödlampa, Primusköket och separatorn.