Fossilfria Laminat - FFLAM

Den unika testbädden Fossilfria Laminat, FFLAM, utvecklas av ett 20-tal intressenter. Avsikten är att framställa fossilfria laminat som kan ersätta eller minska användandet av fossilbaserat förpackningsmaterial.

Projektets finansiärer är Sveriges innovationsmyndighet Vinnova, tillsammans med ett tjugotal projektdeltagare. Där ingår bland annat forskare, kartongproducenter, bioplasttillverkare, tryckerier samt varumärkesägare. RISE Research Institutes of Sweden i Stockholm och de värmländska aktörerna UMV Coating Systems i Säffle och Brobygrafiska Utbildning i Sunne deltar i projektet med sina testanläggningar.

Satsningen ska bidra till att minska användandet av fossilbaserade förpackningsmaterial, reducera mikroplastutsläpp och öka användningen av fiberbaserade material. Det treåriga projektet går ut på att projektera och realisera testverksamheten, som ska göra företagens steg från idé till kommersiell produkt betydligt enklare. Olika aktörer kan nyttja testanläggningarna för att utveckla och prova sina innovationer, för att i framtiden kunna lansera dem i form av miljövänliga matförpackningar.

Projektnamn: Fossilfria Laminat – FFLAM

Projektkoordinator: Paper Province

Slutdatum: 2021-09-30

Huvudfinansiär: Vinnova

 

Nyheter om FFLAM

Image

Peter Edberg

Project Manager and Team Leader


+46 (0)73 061 75 17
peter.edberg@paperprovince.com