Framtidens material skrivs ut i Sysslebäck

I värmländska Sysslebäck finns The Wood Region – en unik anläggning där du kan tillverka saker av biokomposit. Lokalerna är utrustade med 3D-skrivare i olika format som kan skapa all världens former i dimensioner från det lilla till det stora.

Biokomposit är en blandning av bioplast och träfiber som är starkt och miljövänligt. Det kommer från förnybara råvaror och kan ersätta mindre klimatbra material som fossilbaserad plast och metall.

Biokomposit används till exempel för att tillverka vardagsföremål som knappar och diskborstar. Men också maskindetaljer samt fritidsprylar som longboards och båtar. Men det finns egentligen inga ramar, det är bara fantasin som sätter gränserna för vad du kan tillverka.

3D-printing i storskalig miljö i Sysslebäck. Biogranulatet som används som råmaterial passar perfekt för printing och kan ersätta mindre miljövänliga material som fossilbaserad plast och metall.

Skräddarsydd design

Flera företag, innovatörer och studenter har upptäckt att 3D-skrivarna i Sysslebäck är bra för att tillverka prototyper. Det vill säga små upplagor av en skräddarsydd design.

– Här har de senaste åren testats och utvecklats kajaker, bildelar, montrar, stolar, båtar, badtunnor, nyckelringar, skyltar, sulor och mycket mer, berättar Peter Edberg, projektledare på Paper Province.

Det är projektet Bioinno, som drivs av bland andra Paper Province, som gör det möjligt för företag att använda The Wood Region i Sysslebäck för att komma framåt i omställningen till fossilfria material.

Ögonöppnare för Sculptur

Ett av de företag som gjort just detta är nystartade Sculptur som ägs och drivs av entreprenören Glenn Mattsing.

Sculptur 3D-printar möbler och började sin utvecklingsresa i Sysslebäck. Där kunde Glenn Mattsing lägga grunden för en stol av återvunnen plast som blivit Scuplturs signaturprodukt. För att realisera printing med återvunna plaster har de bland annat fått hjälp av RISE i Göteborg.

The Wood Region blev en ögonöppnare för Sculptur som nu är det första möbelföretaget i världen med tillverkningskapacitet för 3D-tryck.

– The Wood Region har också varit med i utvecklingen av tekniken som vi använder oss av. Jag blev ditbjuden för några år sedan av Torsby Kommun och fick se en väldigt spännande teknik. Jag såg inte en möbel framför mig där och då, men förstod att formatet skulle komma att förändra vissa branscher i och med att roboten kan tillverka så stora delar men också med stor detaljrikedom, säger Glenn Mattsing.

Mobilt och miljövänligt för framtiden

Sculptur har planer på att skala upp sin verksamhet börja tillverka andra produkter än de stolar som de hittills säljer, samt att göra 3D-tekniken tillgänglig för ännu fler. För att åstadkomma detta köper de in egna robotar. Den första kommer att installeras i Varberg och blir världens första kommersialiserade robot för möbeltillverkning. De kommer även att investera i mobila 3D-enheter.

– Om vi tittar 20 år framåt i tiden tror jag att det kommer finnas 3D-hubbar över hela världen. Då kan man via mobilen beställa en produkt av en designer som kan sitta i vilken stad som helst, men du skriver ut produkten lokalt där du bor.

– 3D-print kommer med enorma möjligheter och förnybara material växer sig allt viktigare i klimatdebatten, så företag som är på tårna nu och börjar testa hur de kan ställa om till en mer hållbar produktion får ett försprång. Vilken idé vill du sätta på pränt? Kom till oss i Sysslebäck så testar vi den, säger Peter Edberg.

Image

Peter Edberg

Project Manager and Team Leader


+46 (0)73 061 75 17
peter.edberg@paperprovince.com