Framtidens hållbara förpackningar skapas hos UMV i Säffle

Hos UMV Coating Systems i Säffle finns en av världens mest avancerade maskiner för utveckling av fossilfria barriärer i livsmedelsförpackningar.
– Trycket för att hitta hållbara förpackningar har ökat enormt de senaste fem åren. Och det kommer inte att minska, säger Tom Larsson, försäljningschef på UMV.

Tom Larsson presenter resultat från UMV:s testädd under en föreläsning på Speciality Papers Europe.

Barriärer är en skyddande yta som finns i många livsmedelsförpackningar. De är ofta gjorda av plast eller aluminium. Att ersätta dessa med miljövänligare alternativ är en viktig framtidsfråga. Dels för att minska koldioxidutsläppen, dels för att göra förpackningar nedbrytbara och enklare att återvinna.

Nya hållbara produkter

Med hjälp UMV:s pilotmaskin, en så kallad testbädd, kan företag och andra utföra tester för att utveckla nya, hållbarare produkter.

– Det kan till exempel handla om att byta ut plaster, vax och fluorkemikalier i förpackningar mot något miljövänligare. För att göra det behöver man testa sig fram, säger Tom Larsson.

UMV guidar branschen

UMV:s unika testmiljö används av kunder från hela världen, bara under hösten 2019 var aktörer från fyra kontinenter där. Personalen är experter på förpackningar och barriärer och guidar branschen i vilka lösningar som finns och passar slutprodukten bäst.

– För oss är testbädden ovärderlig. Dels för att vi själva kan utveckla nya lösningar, men också för våra kunder. En lösning är inte facit för andra. Om man ska göra en återvinningsbar kaffebägare så kanske man behöver gå en annan väg än om man ska göra ett hamburgerpapper, säger Tom Larsson.

Trender och regleringar

UMV:s pilotmaskin har funnits sedan 1980-talet, men byggts om många gånger sedan dess.

– Intresset och användningsområdena har varit helt olika beroende av trender och regleringar. På 1980-talet användes den framförallt till grafiska tester av magasins- och tidningspapper.

Klimatsmarta förpackningar

Nu är det stort fokus på att hitta klimatsmarta förpackningsmaterial.

– För att lyckas är vi helt beroende av att det finns starka aktörer som driver utvecklingen och jobbar ihop. Dels experter och testmiljöer som UMV, men också innovatörer, forskare och varumärkesägare. Och inte minst medvetna konsumenter som ställer tuffa krav på branschen, tillägger Peter Edberg, projektledare på Paper Province.

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com