Första dryckesförpackningen har Svanenmärkts

Tetra Paks dryckesförpackning är den första att klara Svanens krav. Dess klimatpåverkan är 31 procent lägre och den är helt tillverkad i förnyelsebara råvaror.

Förpackningar förlänger inte bara livslängden på våra livsmedel, utan skyddar dem även vid frakt och i butik. Dessutom ger de information om innehållet. Förpackningar kommer med många fördelar, en baksida är dock klimatpåverkan vid framställningen. Men genom utveckling av miljövänliga och klimatsmarta förpackningar kan dessa bli betydligt mindre.

Tetra Rex® Plant-based, den första förpackningen för dryck att Svanenmärkas, är ett sådant exempel. Skulle alla nordiska konsumenter välja den istället för andra vätskeförpackningar skulle det minska utsläppen av växthusgaser motsvarande 25 000 resor till Kanarieöarna tur och retur.

Inget plastlaminat

Tetra Rex® Plant-based är tillverkad i kartong bestående av trä. Till skillnad från de traditionella vätskekartongerna, som kräver ett inre plastlaminat för att bevara vätskan, har den ett plastlaminat och en kork tillverkade av bioetanol från sockerrör. Förpackningen får på så vis en minskad klimatpåverkan med 31 procent jämfört med konkurrenter tillverkade med fossilbaserad plast.

– Detta är ett viktigt steg som visar att vi ligger i framkant inom hållbarhet och innovation i förpackningsbranschen. En Svanenmärkning är ett mycket starkt bevis på att de kartongförpackningar som vi erbjuder våra kunder är ett hållbart val på riktigt. Den välkända symbolen gör att det blir enklare för konsumenten att välja hållbart, säger Erik Lindroth, Sustainability Director, Tetra Pak.