Fler tjejer behövs till teknikyrken

För få ungdomar söker sig till teknikyrket och det går långsamt för branschen att attrahera tjejer. Det vill nätverket ”Fler tjejer till Teknikbranschen” ändra på. Nu tar de nästa steg i arbetet med att föra samman ungdomar och företag.

– Vi behöver väcka intresse och nyfikenhet i tidig ålder, så att dagens unga och fler tjejer vill jobba med teknik. Om vi företag inte visar hur det är att arbeta inom teknikområdet så har vi inte tagit vårt samhällsansvar. Tekniken som utvecklas idag måste förvaltas i framtiden, säger Therese Sundström på Altran.

– Vi vill inte ha jämställda arbetsplatser för att det ser bra ut utan för att säkra framtiden. Teknik konsumeras på ett eller annat sätt av oss alla, därför är det viktigt att teknikutvecklingen även drivs av alla, fortsätter hon.

Anna-Karin Frykstedt, innovationsledare på Innovation Park tillsammans med Gustav Green på Arcelormittal Construction.

Prao-pilot under mars

För att locka fler unga, och framförallt tjejer, till teknikyrken hade fyra företag en prao-pilot under en förmiddag i mars. Företagen var Ellevio, Karlstad El- och stadsnät, Reijlers och Altran. Eleverna kom från Forshaga Lärcenter och syftet var att testa hur teknikyrket kan synliggöras.

– Ungdomarna tyckte att det var jätteroligt att få vara med om det här, redan i bussen på väg tillbaka till skolan sa de att de ville vara ambassadörer för prao-piloten, säger Ann-Charlotte Hedberg, studievägledare på Forshaga Lärcenter.

Frida Åström från Ellevio och Mikael Holmgren från Compare diskuterar möjligheterna med att ta emot en grupp åttondeklassare med Håkan Johansson på Stora Enso.

Två gånger per år

Nu är det dags att skala upp och inkludera fler företag, gärna upp mot femtio, och engagera fler elever från olika skolor.

– Har vi femtio företag i nätverket behöver de inte vara med varje gång det är praovecka, då blir det snarare en till två gånger per år, menar Anna-Karin Frykstedt, innovationsledare på Innovation Park.

Att engagera sig som företag innebär att arrangera en upplevelsebaserad förmiddag för ett team om fyra till sex elever. En praodag kan vara att prova på en teknisk lösning, utföra analytiskt arbete eller göra en utvärdering.

Att jobba med teknik innefattar inte bara datorer, hårdvara och tekniska komponenter utan till stor del tankeverksamhet, penna och papper. Som företag får man även möjlighet att visa upp sig som en attraktiv arbetsplats.