Fler byggnader i trä för en bättre miljö

160 personer samlades i Karlstad förra veckan för att under två dagar delta vid Tree2Tower, en konferens med fokus på träbyggnation. Den delade kunskap, engagerade samt spred hopp om klimatvänligare byggnationer för framtiden.

Trender och traditioner har under åren varierat när det kommer till val av material för byggnationer. Och nu när klimatfrågan står i fokus är materialvalet viktigare än någonsin.

– Byggnationer påverkar miljön väldigt mycket. Vi kommer inte nå klimatmålet med nollutsläpp till 2045 om vi fortsätter som vi gör, konstaterade Per Andersson, från Hållbart byggande i Värmland, en av föreläsarna under Tree2Tower.

Genom att bygga flerbostadshus, industrier och samhällsbyggnader, högt och brett i trä, kan branschens klimatavtryck minska drastiskt. Trähus binder inte bara koldioxid, det kommer från förnybara källor. Dessutom är bygglösningar som korslimmat trä, som är på stark frammarsch, lätt att jobba med och miljövänligare att framställa än stål och betong.

Minskade koldioxidutsläpp med 95 procent

Bland alla som intog scenen under tvådagarskonferensen, arrangerad av Interreg-projektet The Bioeconomy Region, fanns flera föredömen – Växjö kommun var ett. De har sedan många år tillbaka arbetat strategiskt för att öka träbyggnationen. 2008 togs beslutet att 50 procent av stadens nybyggnationer ska vara i trä. Målet är att bli Europas första moderna trästad.

– Sedan 1998 har vi minskat koldioxidutsläppen per invånare med 95,1 procent, berättade Johan Thorsell, Växjö kommun.

Kunskap och restriktioner

Bygg- och fastighetssektorn en stor miljöbov. Den står för 19 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser och 32 procent av landets energiförbrukning. Dessutom har användningen av miljöfarliga kemikalier ökat med 98 procent sedan 2008.

Genom livscykelanalyser, krav på minskad klimatpåverkan i upphandlingar och med regeringens införande av klimatdeklaration av bostäder kan avtrycket på miljön kontrolleras och begränsas.

–  För att minska miljöavtrycket krävs kloka val och kunskap för att kunna göra dem. Det gör dessutom dagar som dessa extra viktiga – dagar då politiker, tjänstemän, innovatörer och privatpersoner samlas för att lära och tillsammans sträva mot en bättre framtid. Konferensen har också blivit startskottet på Paper Province med fleras satsning inom träbyggnation, projektet Indbygg, som ska jobba vidare med att utbilda branschen och beställarna, sade Gunnar Hellerström, projektledare på Paper Province.

Spred hopp om framtiden

På plats under Tree2Tower fanns bland annat kompetens från Sverige och Norge inom brandskydd och fukt, företag som förenklar byggnation genom olika installationer, moduler och teknik samt innovatörer med smarta lösningar och mängder av andra kunskapsbärare från branschen.

– Presentationerna gav framtidshopp och var roliga att lyssna på. Jag har lärt mig en hel del om trä. Som hur det reagerar på eld och fukt och om nyskapandet som finns här. Det andas framtidshopp att höra om exempelvis Byggdialog och förskolan i trä i Årjäng, där allt var närproducerat inom en radie av tio mil. Och om Woodtubes nya reglar i papper. Jag blir så lycklig av sådant, sade Maria Lindeberg, projektledare för Miljödriven tillväxt på Region Värmland.

– Det har varit intressant att höra om problematiken kring det miljömässiga och hur man kan använda skogen för miljöns skull. Det märks att det är väldigt mycket på gång och att det går i rätt riktning. Det finns många innovationer inom området och det ger hopp om att branschen kan lämna betongen bakom sig så småningom. Det kommer att ta tid, men att det pågår är en intressant utveckling, säger Lennart Olsson, från företaget Arexor.

Kunde du inte delta på konferensen? Ingen fara, de flesta av föreläsningarna finns att ta del av på Youtube >